Hoe word je vakman/vrouw in de erfgoedsector?

Om ons erfgoed in goede staat door te geven aan de volgende generaties zijn goed opgeleide, gespecialiseerde vaklieden nodig. Hoe word je dat? Belangrijk om een goede restauratievakman/vrouw te worden is dat je een stevig fundament legt voor je vakmanschap door een allround opleiding te volgen. Dat is de cruciale eerste stap. We nemen je mee door de drie stappen die leiden tot restauratievakmanschap.

Sta je voor de keuze voor een vervolgopleiding na de middelbare school? Of werk je in een ander vakgebied en wil je de restauratie in? Geef je les in het voortgezet onderwijs of aan een allround vakopleiding? Of wil je met je dochter of zoon meedenken over een goede opleiding en een mooie loopbaan? Dan is het handig te weten wat de drie stappen naar restauratievakmanschap zijn. Het is een prachtig vak, vraagt veel en geeft nog meer terug aan afwisseling, verrassingen en voldoening.

DOELGROEP

Ben je als vakman of vakvrouw allround opgeleid en ben je of wil je aan de slag in de erfgoed/restauratiewereld? Dan zit je goed bij het NCE! Voor een groot aantal erfgoed/restauratieambachten ontwikkelt en organiseert het NCE nieuwe opleidingen.

ZZP'er

Voor de begeleiding bij de praktijkopdrachten is een dienstverband wenselijk. Met ZZP-ers wordt in overleg gekeken hoe de begeleiding geregeld kan worden. 

KWALITEIT IN VAKMANSCHAP

Kwaliteit is een belangrijk aspect binnen het restauratievak. Daarom borgt het NCE in alle nieuwe restauratieopleidingen de uitvoeringsrichtlijnen van de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM). Je leert dus alles over de kwaliteitseisen voor restauratiewerk in jouw vakdiscipline en kunt daardoor een cruciale bijdrage leveren aan een goede restauratiekwaliteit. De NCE-opleidingen worden daarom ook binnen alle ERM-richtlijnen als een goede invulling voor de scholingseisen geaccepteerd. Een NCE-diploma heeft dus aantoonbare meerwaarde voor ERM-erkende bedrijven.