“Grote plus opleiding Professional Restauratie: kennis is direct toepasbaar”
18-3-2020 | Wouter Strien, eigenaar van Peters Bouwkundig Advies uit Milsbeek, zit in het tweede jaar van de NCE-opleiding Professional Restauratie. De afronding begint in zicht te komen, nog drie maanden te gaan. In september 2020 start de opleiding weer met een nieuwe lichting studenten. Een goed moment om van Wouter te horen wat de opleiding Professional Restauratie hem brengt.
Wouter nam het adviesbureau in 2018 over van Toon Peters, nadat hij vanaf 2015 als compagnon met hem samen had gewerkt. Door Toons enthousiasme voor monumenten nam Wouters belangstelling voor erfgoed een vlucht. Het dagelijkse werk van Wouter bestaat vooral uit bouwtechnische aan- en verkoopinspecties van veelal historische panden. Daarnaast is het geven van bouwkundig advies een onderdeel van zijn werkzaamheden.
Op zoek naar bouwkundige verdieping
Om zich serieus te gaan specialiseren in erfgoed en restauratie kwam hij, na een vergelijking van diverse studies, uit bij de NCE-opleiding Professional Restauratie. Tijdens meerdere korte cursussen en workshops pakte hij al heel wat kennis op, maar in deze 2-jarige opleiding vond hij de verdieping waar hij als bouwkundige naar op zoek was. Om zeker te weten of de studie goed bij hem zou passen, heeft hij een gesprek gevoerd met Joop Jansen, docent en coördinator uitvoering van de NCE-opleidingen.
Ontwikkelen nieuwe vaardigheden
De studiebelasting is best pittig met één dag in de week les en zo’n 4 uur per week voor studie en het maken van opdrachten. Toch is Wouter buitengewoon tevreden: “De opleiding biedt mij zo’n verrijking. Ik leer iedere vrijdag (de lesdag) iets wat ik de maandag erop direct kan gebruiken. Ik wil nu ook andere opdrachten aan gaan nemen. Inmiddels heb ik een aantal verkennende bouwhistorische onderzoeken gedaan. Dat wil ik na de opleiding verder gaan ontwikkelen. Om dat te kunnen, moet je echt deze studie volgen, want anders zie je dingen over het hoofd, je kunt dan niet goed waarde toekennen aan een pand en zijn onderdelen.
De restauratie en erfgoed hadden al mijn belangstelling, maar hebben mij nu echt gegrepen. Ik ben wel een vreemde eend in de bijt als bouwkundig adviseur. Dat is jammer, want de opleiding is voor mijn vakgebied zeer geschikt. De andere studenten komen voornamelijk van restauratie-aannemers. Je merkt ook wel verschil in focus op de verschillende lesonderdelen. Ik ben meer gericht op bouwstijlen, voor degenen die bij een restauratie-aannemer werken is planvorming weer heel interessant. De wisselwerking onderling is erg leuk, ik leer veel van mijn medestudenten over de uitvoering van restauraties.”
Leerzame praktijkopdrachten
“Ik leer veel van de praktijkopdrachten, waarvan ik er inmiddels een aantal heb afgerond. Voor één van de praktijkopdrachten heb ik een verkennend bouwhistorisch onderzoek gedaan aan een voorgevel in een beschermd stadsgezicht in Nijmegen. Voor het stadhuis van Gennep heb ik voor de restauratie van de gevels een opname gemaakt van alle natuurstenen onderdelen. Voor de Koppelpoort van Amersfoort heb ik een PIP-plan gemaakt, dat was een opdracht voor alle studenten. En voor een oude bakkerij heb ik een tekenopdracht gedaan: op basis van een opmeting heb ik een plattegrond getekend. Het is hard werken, maar zo waardevol. Blijven leren is belangrijk voor je ontwikkeling.”
In september 2020 start de tweejarige opleiding weer. Voor meer informatie: Professional Restauratie.