Afscheid Agnes van Alphen

14-11-2023 | Algemeen coördinator Agnes van Alphen heeft afscheid genomen van het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen. Begin dit jaar gaf Agnes aan dat ze wilde gaan stoppen, na een loopbaan van bijna 33 jaar in de bouw- en restauratiesector. Gelukkig is inmiddels een goede opvolger gevonden. John van den Heuvel is vanaf 1 november 2023 de nieuwe algemeen coördinator en verantwoordelijk voor het reilen en zeilen bij het NCE. Hij zal worden ondersteund door Marloes Tiegelaar, als nieuwe bestuurssecretaris. We kijken samen met Agnes terug op haar tijd in de erfgoedwereld.

Hoe ben je in de erfgoedsector beland en wat heb je zoal gedaan?

In 2000 ben ik de monumentenwereld ingerold, dus al weer 23 jaar geleden. Mijn loopbaan begon 10 jaar daarvoor in 1991 als bouwrechtjurist bij het NVOB, één van de rechtsvoorgangers van het huidige Bouwend Nederland. Vanuit het juridisch advieswerk ben ik daar na verloop van tijd overgestapt naar beleidswerk. Zo kwam ik terecht bij de Vakgroep Restauratie, die toen nog ‘in huis’ bij het NVOB zat, maar kort daarna zelfstandig verder ging. Samen met Jeannette Boonstra heb ik 19 jaar met veel plezier het secretariaat van deze branchevereniging van restauratiebouwbedrijven gedaan. In 2013 kreeg ik de vraag of ik de leiding van het Nationaal Restauratie Centrum wilde overnemen. Dit leek me wel interessant en het viel prima te combineren met mijn werk voor de verschillende branches. Ook voor deze klus heb ik een leuke collega gezocht en Henriëtte op den Akker en ik hebben samen 11 jaar bij- en nascholingscursussen georganiseerd.

Wat was de link tussen de Vakgroep Restauratie en het NCE?

De Vakgroep Restauratie vond het belangrijk om de keten beter te organiseren, zodat de kwaliteit van het restauratiewerk aan monumenten zou verbeteren. In mijn beginjaren ging ik met de toenmalig voorzitter Wim Kuipers op bezoek bij de steenhouwers, schilders, timmerfabrieken, hoveniers en ga zo maar door. We reisden samen het hele land door en spoorden de verschillende vakdisciplines aan om zich te organiseren. Zo leerde ik de sector heel goed kennen. Voor een aantal van de nieuwe verenigingen die toen ontstonden, heb ik het secretariaat gedaan, zoals de VTR, VRS, VAWR en ook voor de ERM*. Bij alle verenigingen speelden er problemen met het opleiden van nieuwe vakmensen. Er zijn heel wat vergaderingen en rapporten besteed aan het zoeken naar oplossingen. Rond 2013 ging het opleidingscentrum BGA in Boxtel failliet en in dezelfde periode werd bekend dat ook de mbo-3 kopopleiding voor restauratie-timmeren en -metselen bij mbo’s in het hele land zou gaan stoppen. Dat waren de laatste druppels die nodig waren om de branche te mobiliseren en waardoor uiteindelijk het NCE is ontstaan.

Met een aantal mooie subsidies is het nu gelukt om goede opleidingen voor de erfgoedsector te ontwikkelen en organiseren. Wat wil je je opvolgers meegeven?

John van den Heuvel is vanaf 1 november jl. algemeen coördinator. Hij werkt al ruim 4 jaar bij NCE als opleidingscoördinator en docent en is goed ingevoerd in de organisatie. Hij geeft al vele jaren les en is een echte onderwijsman. Zijn wortels liggen in het natuursteen en vanuit zijn rol als bedrijfsleider van een steenhouwerij heeft hij ook leidinggevende capaciteiten. Hij zal worden ondersteund door Marloes Tiegelaar, die de rol van bestuurssecretaris op zich neemt. Zij werkt al een hele tijd als opleidingsadviseur bij het NCE en is daarnaast actief als ambtelijk secretaris voor meerdere branchegroepen. Dus ook zij heeft haar sporen al verdiend. Ik draag het stokje met een gerust hart over aan deze twee ervaren collega’s. Ik wil mijn opvolgers meegeven om vooral te werken aan het verstevigen van de positie van het NCE en het verder professionaliseren van de organisatie van het ‘jonge’ NCE. Ik heb er alle vertrouwen in dat het NCE bij hen in goede handen is.

Heb je nog afscheidswoorden voor het NCE?

Jazeker! Ik wil allereerst het bestuur en het hele NCE-team heel hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking in een hele prettige sfeer. Daarnaast wil ik met name Klaas Boeder bedanken. We hebben met z’n tweeën de afgelopen 6 jaar ontelbaar vele vergaderingen met alle branches gehad en er samen keihard aan getrokken dat de nieuwe opleidingen er kwamen. Het was een ‘monsterklus’, zoals Klaas het noemt, maar wel een hele leuke monsterklus! Klaas blijft, zij het een beetje op de achtergrond, nog actief voor NCE en NRC. Verder is, tegelijk met mij, ook Els Arends gestopt bij het NCE. Zij is een kei in communicatie en heeft onvermoeibaar vele mensen geïnterviewd en mooie artikelen geschreven om het belang van het volgen van een goede restauratieopleiding voor het voetlicht te brengen. Verder zorgde ze voor een constante stroom informatieve berichten op de sociale media. De communicatie over alle NCE-activiteiten was bij haar in hele goede handen. In de volgende nieuwsbrief zullen onze opvolgers zich vast gaan voorstellen. Ik wens het NCE het allerbeste voor de toekomst en ga zeker mijn nieuwsbrief-abonnement aanhouden om van de zijlijn mee te genieten van de verdere belevenissen.

*VTR= Vereniging Timmerwerk Restauratie
VRS= Vereniging Restauratie Steenhouwers
VAWR= Vereniging van Architecten Werkzaam in de Restauratie
ERM= Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg

Contactgegevens

Algemeen coördinator: John van den Heuvel j.vandenheuvel@erfgoedopleidingen.nl 06 12 26 57 61
Bestuurssecretaris: Marloes Tiegelaar m.tiegelaar@erfgoedopleidingen.nl 06 36 45 37 37