De historische muren van Landgoed Vollenhoven zijn een droomlocatie voor de opleiding Restauratie Voegen

11-09-2024 | De aankomende lichting Restauratie Voegen mag van geluk spreken. Er staan drie unieke historische muren in Moestuin Vollenhoven in De Bilt waar de NCE-studenten mee aan de slag mogen. Een unieke gelegenheid om op één plek allerlei verschillende schadebeelden en bouwsporen te onderzoeken. Een buitenkans voor vaklieden, die geïnteresseerd zijn in gevelrestauraties.

Opleiding Restauratie Voegen

De drie imposante muren omringen de moderne tuin waar Thomas Verdel en Heleen Eilander aan het roer staan. De muren lijken oneindig en hebben, bij elkaar, een lengte van ongeveer 200 meter. Deze stenen omheining is in verschillende perioden gebouwd, beginnend in 1805, en daardoor zie je veel verschillende voegstijlen en voegtechnieken. “Het lijkt wel of je naar een tijdmachine kijkt”, zegt oud-opleidingscoördinator John van den Heuvel vol bewondering. Het is de perfecte plek om de NCE-studenten meer te leren over het ambacht voegen en gevelrestauraties. Na het akkoord van de eigenaar van het Landgoed Vollenhoven en na afstemming met projectleider instandhouding monumenten Sebastiaan Haasnoot kan opleidingscoördinator Ron Spaan de opleiding gaan inrichten, speciaal gericht op de locatie. “Met deze unieke muren van Landgoed Vollenhoven kunnen we het hele proces doorlopen. We beginnen met de opname en vervolgens ga je het schadebeeld in kaart brengen. De volgende stap is het maken van een restauratieplan voor de verschillende muurdelen om erna een mortel- en een voegtype te gaan bepalen. Vervolgens kunnen de studenten het plan uitvoeren met alle problemen, die zich daaromheen nog manifesteren, zoals brakke stenen die ingeboet moeten worden, scheuren die hersteld moeten worden, enzovoorts. Bij het werk aan deze muren kom je allerlei problemen tegen, onder andere zoutuitbloei, verdampingsvlakken, inwatering, lengteverandering, verzakkingen en begroeiing. Bijna alles komt voor op de historische muren, echt waanzinnig”, zegt Ron enthousiast. Naast het feit dat de locatie vakinhoudelijk interessant is, is het ook logistiek goed geregeld. Vlakbij de muren is er een ruimte ter beschikking gesteld om theorielessen te geven. De ideale manier om theorie en praktijk te combineren, want je stapt zo naar buiten om de theorie tot leven te wekken. “Het is echt een droomlocatie waar je in ieder geval voldoende kennis kunt overdragen en de studenten inzicht kunt geven in alle problemen, die ze in de praktijk ook gaan tegenkomen”, zegt Ron.

Delen van de historische muren in Moestuin Vollenhoven.

Historische muren als afbakening van Moestuin Vollenhoven

De historische muren zijn de afbakening van Moestuin Vollenhoven, onderdeel van Landgoed Vollenhoven. De afrastering is met twee functies gebouwd. Enerzijds vangen de muren warmte op, zodat er fruitbomen tegenaan kunnen groeien. Anderzijds was het een afscherming van de tuin, zodat het onderhoud van de tuin niet zichtbaar was. Tegenwoordig is die afscherming niet meer nodig, maar juist het tegenovergestelde. De productieve moestuin is een voorbeeld voor de agrarische sector. Het is geen historische tuin, zoals de hoveniers van de NCE-opleiding Hovenier Historisch Groen dat graag zien, maar wel een lust voor het oog én de mond. Thomas en zijn compagnon Heleen runnen het tuingedeelte met de focus op regeneratieve landbouw. Ze werken volgens de niet-kerende methode, waarbij ze zich richten op de gezondheid van de bodem. Een schot in de roos. Sterrenchefs zijn kind aan huis, per maand worden er 340 groentepakketten opgehaald door particulieren en bij restaurant De Vuurplaats toveren ze heerlijke gerechten op tafel met verse producten uit de tuin. Die eeuwenoude muren hebben tegenwoordig haast een beschermende functie voor deze geliefde moestuin.

Moestuin Vollenhoven en Thomas Verdel aan het werk.

Ben jij voeger en wil jij meer leren over historische muren, voegtechnieken/-stijlen en gevelrestauraties? Grijp je kans om de NCE-opleiding Restauratie Voegen te volgen op Landgoed Vollenhoven. De droom voor elke gevelrestaurateur. Ben je geen voeger, maar zou je wel meer willen weten over Moestuin Vollenhoven of willen aanschuiven bij De Vuurplaats? Ga naar de website van Landgoed Vollenhoven.