Een kijkje in de wereld van de jongste restauratie vakmannen
17-02-2025 | Op 26 februari 2025 volgden de scholieren, die zich hebben ingeschreven voor het keuzedeel Restauratie Timmeren en Metselen van de NCE-Erfgoedschool, hun derde les. Het keuzedeel bestaat uit een combinatie van theorie en praktijk waarbij ze kennismaken met het restauratie vak. De hoogste tijd om te ontdekken wat zich bij Bouwmensen ‘s-Hertogenbosch precies afspeelt.
Keuzedeel Restauratie Timmeren en Metselen
Op de derde lesdag van het keuzedeel NCE-Erfgoedschool zijn de 12 studenten, 3 metselaars en 9 timmermannen, druk bezig met het afronden van hun projecten. De ochtend stond in het teken van theorie en ‘s middags zijn de scholieren aan de slag gegaan in de werkplaats onder begeleiding van Ole Streumer en Leon Bakker. Leon: “Ook dit jaar hebben we weer een fantastische groep. Het was een uitdaging om 12 leerlingen bij elkaar te krijgen, maar samen met de inzet van bedrijven, opleidingscentrums en roc’s is het gelukt. Het is alle moeite dubbel en dwars waard als je uiteindelijk zo’n enthousiaste en gemotiveerde groep jonge vakmannen aan het werk ziet. Het waren wederom weer mooie, leerzame en gezellige dagen. Nu hopen dat al het harde werken zich uitdrukt in de theorietoets. Het examen wordt afgenomen op 19 maart 2025 en we sluiten deze dag af met twee interessante excursies.”
Groepsfoto lichting 2025
Scholieren aan het woord
Timmerman Tijs van Oort en metselaar Koen Willemsen vertellen over hun ervaringen, het keuzedeel en het restauratie vak.
Timmerman Tijs van Oort
“Ik ben gestart met de opleiding bouwkunde, maar ik merkte dat ik toch wel graag meer praktisch werkte. Vervolgens viel de keuze op timmerman”, zegt Tijs. Op dit moment volgt hij de beroepsbegeleidende leerweg binnen het mbo. Dat betekent dat hij één dag in de week naar school gaat en vier dagen werkt. Het werk voert hij uit bij Van Dinther Bouwbedrijf. Hier werkt Tijs af en toe aan nieuwbouwprojecten, maar voornamelijk aan renovatie-/restauratieprojecten. Van Dinther Bouwbedrijf heeft het opleiden van hun personeel hoog in het vaandel staan en daardoor kreeg Tijs de mogelijkheid om het keuzedeel te volgen. “Het leek mij heel leuk en nieuwe dingen leren is altijd goed. Tot nu toe bevalt het goed. Leon legt het goed uit en op een leuke manier. Dat maakt het interessant en dan blijf je beter bij de les. Je leert veel, want je krijgt veel informatie. Tijdens de theorie worden ook wel eens praktijkvoorbeelden benoemd door iemand uit de groep en daar gaat Leon of een andere leerling dan op in. Je leert ook wel echt van elkaar. In de werkplaats heb ik vorige keer met een collega een spant in elkaar gezet. Er lag al een deel, maar die paste niet goed. We hebben een deel opnieuw moeten maken en we hebben er ook aanpassingen aan gemaakt. Je moet echt naar oplossingen zoeken. Bij nieuwbouw begin je een project bij nul en bij renovatie/restauratie moet je werken met wat er staat en iets verzinnen om de situatie op te lossen. Ook kom je op plekken waar je nooit komt. We zijn nu aan het werk in een kerk. Dan kom je net onder de kap tussen de spanten tegen het dakbeschot aan. Een kijkje achter de schermen bij een kerk. De dingen die we leren, komen in de praktijk weer terug. Je komt windwervels of bepaalde bouwsporen tegen, die dan toevallig in de les zijn besproken. Als ik nu door de stad loop, kijk ik anders dan dat ik voorheen deed. Je ziet veel meer.”
Timmerman Tijs aan het werk
Metselaar Koen Willemsen
Het aantal opgeleide metselaars daalt drastisch in Nederland. Gelukkig heeft Koen gekozen voor de specialisatie metselen en volgt de beroepsbegeleidende leerweg. Koen: “Ik wist niet zo goed wat ik wilde, dat weet ik nog steeds niet echt eigenlijk. Ik vond metselen wel leuk, het is een korte opleiding en je kan makkelijk je geld verdienen. Ik had stagegelopen bij Bouwbedrijf Balemans en dat beviel me erg goed, dus waarom niet? Het keuzedeel is interessant. Vorig jaar hebben twee andere collega’s het keuzedeel gevolgd en zij waren ook enthousiast. Jaco Balemans vroeg mij of ik het traject wilde volgen en stimuleerde het. Het is interessant en handig dat het keuzedeel telt op school. Bij mijn werk heb ik ook vaak met restauraties te maken van oude panden en rijksmonumenten, dus dat komt goed uit.
Leon brengt de theorie op een leuke manier. Af en toe is het wel moeilijk, maar het bevalt wel goed. Bij de theorie gaan timmeren en metselen door elkaar heen, want je zit samen in de klas. Restauratie is allemaal iets ingewikkelder, meer nadenken. Dat vind ik leuker dan als metselaar meer dan 800 stenen op een dag te leggen. Tijdens het keuzedeel leer je de kleine kneepjes van het vak, je gaat in op de details. Het zijn vaak dingen, die ik ook al heb gezien op mijn werk. Op dit moment zijn we bezig met een boerenvlecht. Dat zie je vaak bij boerderijen net onder de kap. Het keuzedeel is nog iets moeilijker dan mbo-niveau-3. Je moet nog meer nadenken. Het restauratie vak moet je liggen, het is niet voor iedereen. Nu zit ik wel op mijn plek, maar misschien ga ik over vijf jaar wel iets heel anders doen...”
Leon Bakker en metselaar Koen
De passie voor het vak van deze nieuwe generatie was duidelijk zichtbaar in de werkplaats. Ben jij ook geïnteresseerd in restauratie en wil je kennis maken met de werkzaamheden van de restauratieprofessional? Lees meer over de keuzedelen van de NCE-Erfgoedschool op de website. Ben jij al verder in je carrière en wil je je specialiseren? Dan zijn de NCE-opleidingen de juiste keuze voor jou.