Even voorstellen: opleidingscoördinatoren Erik Keijers en Hans Luft
11-10-2023 | Het NCE is twee nieuwe opleidingscoördinatoren rijker. Een bekende voor de studenten is docent Hans Luft, docent bij de opleidingen Professional Restauratie en Specialist Restauratie Timmeren/Metselen. Van deze laatste opleiding is hij nu ook de opleidingscoördinator. Erik Keijers coördineert de opleidingen Restauratie Leidekker & Loodgieter en Restauratie Zinkwerker. Erik en Hans hebben hun sporen ruimschoots verdiend in het restauratievak. Tijd om kennis te maken!
Wat heb je met erfgoed, restauratie en onderwijs?
Erik: “Vanaf mijn eerste bijbaantje ben ik al bezig met zinkwerk op monumentale panden en mijn eerste werkdag in vaste loondienst was op de Dominicanenkerk in Maastricht. Het werken aan een monumentaal pand van die omvang had altijd tot mijn verbeelding gesproken, maar op die dag stond ik daar toch echt! Mijn liefde voor gebouwd erfgoed, en in het bijzonder de daken en het op de juiste manier restaureren ervan, is in de jaren die volgden, gegroeid door de talloze projecten, die ik heb mogen maken en begeleiden namens Verkoelen Dakspecialisten uit Weert. En willen we het vaderlandse erfgoed met zijn allen op de juiste manier blijven restaureren? Dan is gestructureerd onderwijs en kennisoverdracht onmisbaar.”
Hans: “Ik heb een ruime ervaring als timmerman op het gebied van de bouwpraktijk waarin ik mijn gedrevenheid voor het restauratievak goed kan combineren. Ik verzorg diverse restauratie (praktijk) cursussen. Daarnaast ben ik onder meer werkzaam als vakdocent aan het ROC van Twente, waar ik onder meer de praktische delen van de opleiding Technicus Hout en Restauratie verzorg. Ik ben al een tijd verbonden als NCE docent aan de opleiding Professional Restauratie en de opleiding Specialist Restauratie Timmeren, waarvan ik sinds afgelopen september ook de coördinatie voor mijn rekening neem. Ook verzorg ik voor het Nationaal Restauratie Centrum een drietal tweedaagse praktijkcursussen.”
Hoe vul je de rol van opleidingscoördinator in?
Erik: “De rol van opleidingscoördinator vraagt om vooruitdenken, plannen en organiseren, maar ook om ruimte te laten voor de ideeën van anderen. Dat zit van nature ook in mij, dus zo pak ik ook deze rol op. Ik ben daarnaast een positief ingesteld persoon en zoek altijd naar de manier waarop de opleiding het beste aansluit op de lesstof en natuurlijk de doelgroep.”
Hans: “Ik heb de rol van opleidingscoördinator van opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen in Velp op me genomen om de cursisten en docenten te enthousiasmeren voor het mooie restauratievak. lk ben van het begin tot het eind betrokken bij de opleiding, begeleid de studenten bij het maken van de opdrachten en toetsen. Eén van de belangrijkste taken vind ik het contact met docenten en studenten. Daarnaast organiseer ik regelmatig excursies naar diverse restauratieprojecten, bv De Landscroene in Deventer, Reuversweerd in Brummen. Verder maak ik de lesroosters en ben verantwoordelijk voor de lesstof. Uiteraard verzorg ik ook een groot deel van de vaklessen. Ik ben zelf heel gedreven in de restauratiepraktijk en wil dat graag op onze studenten overbrengen.”
Wat doe je naast je werk voor het NCE nog meer?
Erik: “Ik ben als zelfstandige werkzaam voor verschillende organisaties. Voor de certificatie instelling SKG-IKOB houd ik mij bijvoorbeeld bezig met het begeleiden van de technische commissies, die inhoud geven aan diverse KOMO-beoordelingsrichtlijnen, kortweg BRL-en genoemd. Die BRL-en zijn overigens allemaal gerelateerd aan het vak van dakdekker, zinkwerker of leidekker. Ook voer ik inspecties en keuringen uit en neem ik met enige regelmaat zelf ook de soldeerbout nog eens in de hand.”
Hans: “Ik ben eigenaar van Hans Luft Timmerwerken en Restauratie te Bruinehaar in Twente. Mijn bedrijf is gespecialiseerd in het uitvoeren en begeleiden van restauratiewerkzaamheden. Daken, vensters, geveltimmerwerk en gebintherstel hebben daarbij mijn voorkeur. Ik ben graag voor verschillende klanten, waaronder bijv. (kerk)besturen, bezig om hun monumentale gebouwen weer in een goede staat te brengen.”
Heb je naast erfgoed nog andere interesses?
Erik: “Ik ben met grote regelmaat te vinden op het voetbalveld waar ik óf als trainer óf als vader langs de lijn sta. Als ik er genoeg tijd voor vind, spring ik op de mountainbike of ga ik indoor-wandklimmen. Maar van een barbecuetje op z’n tijd, samen met mijn vrouw en onze zoons, geniet ik ook enorm.”
Hans: “Ik woon in het mooie Twente op een (interbellum) boerderij en vind het fijn deze goed te onderhouden en hier ook van te genieten. We hebben dieren waaronder 1 hond, katten, schapen en heel veel kippen. Ik kan enorm genieten als onze vijf kinderen met aanhang langskomen om mee te eten van de “pot”. Verder loop ik graag in de natuur en spot daar vooral vogels. In Twente, en ook door mij, wordt in de adventstijd veel op de midwinterhoorn geblazen. Dit ‘midwinterhoorn bloazen’ staat op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed. Ook maak ik zelf midwinterhoorns; daarvoor zoek ik een natuurlijk gegroeide kromme wilg, els of berk uit. Voordat ik de hoorn bewerk, laat ik hem eerst een jaar drogen en daarna wordt deze uitgehold en afgewerkt. Ik ben een fervent sportliefhebber. Mijn favoriete sporten vroeger waren wielrennen en schaatsen, tevens heb ik de Elfstedentocht gereden. Verder houd ik van een biertje en een borreltje op ‘zien tied’.”
We zijn heel blij met de versterking van ons team met deze twee enthousiaste opleidingscoördinatoren. Veel succes, Erik en Hans!
Interesse in een restauratieopleiding?
Bekijk hier alle NCE-opleidingen: NCE-Opleidingen/-Modules.