Even voorstellen: opleidingscoördinatoren Roderick Nijenhuis en Rob Plomp
17-2-2021 | Nu we 9 opleidingen en een basistraining op diverse locaties verspreid over Nederland organiseren, werd het hoog tijd het duo opleidingscoördinatoren Joop Jansen en John van de Heuvel uit te breiden. Met de komst van Roderick Nijenhuis, die eerder al les heeft gegeven bij verschillende NCE-opleidingen, en Rob Plomp hebben we een aanspreekpunt voor iedere opleiding. Roderick en Rob delen hun passie voor het overbrengen van het mooie restauratie- cq erfgoedvak.
Wat hebben jullie met restauratie, erfgoed en onderwijs?
Roderick: “Al mijn hele leven ben ik gefascineerd door geschiedenis, archeologie, kunstgeschiedenis en culturele geschiedenis. Ik ben afgestudeerd kunsthistoricus, via omzwervingen terecht gekomen in het natuursteenvak, en via dat vak uiteindelijk helemaal ondergedompeld in de restauratie en erfgoedsector. Aangezien er zonder kennis van het verleden geen goed behoud voor de toekomst mogelijk is draag ik dat graag over, op vrijwel altijd enthousiaste leerlingen die eigenlijk allemaal doelbewust de keuze maken voor hun restauratieopleiding.”
Rob: “Tijdens mijn werk in het Openluchtmuseum (van 2007 tot 2019) is mijn belangstelling gewekt voor de groene geschiedenis. Groen ben ik altijd al geweest: de moestuin in het ouderlijk gezin was bijna noodzaak en die bevond zich op een prachtige locatie rondom kasteel het Velde in Warnsveld. Daar was mijn opa ooit tuinbaas geweest. Na mijn studie aan de Landbouw Hogeschool in Wageningen ben ik jarenlang hovenier geweest. Bij het Openluchtmuseum was restauratie en erfgoed aan de orde van de dag. Niet alleen voor de museale gebouwen, maar ook voor het groen en de dieren. Akkers, siertuinen, moestuinen, kwekerij en kruidentuin omvatten bijna alle aspecten van een groene omgeving. Dat onderwijs en het geven van informatie aan de bezoekers een belangrijk onderdeel was, zal niet verbazen.”
Wat doet een opleidingscoördinator voor de NCE-opleidingen?
Roderick: “De coördinator coördineert, roostert in, plant en bewaakt de structuur. Aangezien er vele verschillende locaties zijn, verschillen daarin ook de werkzaamheden. Ook ben ik het aanspreekpunt voor de studenten en organiseer ik de examens. Bij de ontwikkeling van de opleidingen zijn de brancheverenigingen actief betrokken geweest, zodat de lesstof nu goed aansluit op de dagelijkse praktijk. Nu de opleidingen lopen zullen wij als coördinatoren dit contact met de branches voortzetten.”
Rob: “Bijzonder bij de opleiding Hovenier Historisch Groen is dat voor iedere lesdag een specifieke locatie wordt gezocht door heel Nederland. Voor 8 modules van 2 tot 6 lesdagen! Dat zijn vaak landgoederen, maar kunnen ook parken of begraafplaatsen zijn. Mooie taak van de coördinator is om deze locaties te regelen.”
Geven jullie zelf ook les?
Rob: “Ja, vooral op het gebied van moestuinieren, onderwerp van module 5 over moestuinen en boomgaarden, zal ik het één ander aan kennis overdragen.”
Roderick: “Ik geef zelf les, doorgaans Bouwgeschiedenis, maar ben het afgelopen jaar hier en daar ingesprongen omdat dat voor de planning beter uitkwam.”
Wat doe je naast je werk voor het NCE nog meer?
Rob: “Ik ben ZZP-er (Rob Plomp Groenexpert) en pak van alles aan op het gebied van groen. Van onderhoud en aanleg van tuinen tot digitale beheersystemen voor het openbare groen. Eén dag in de week ben ik tuinbaas op een landgoed in Breukelen. Vooral klussen als tijdelijke vervanging op paleis Soestdijk zijn krenten in de pap. Verder geef ik cursus Bijenhouden als er geen corona (meer) is.”
Roderick: “Ik heb een eigen bedrijf in een wat specifieke nichemarkt, die laveert tussen natuursteen, kunst, schade-expertise, arbitrage en wat zo verder voorbijkomt. Daarnaast werk ik als erfgoed- en restauratie-expert bij een gespecialiseerde aannemer, Bouwbedrijf Boogert, te Oosterland, Zeeland.”
Foto Roderick: Tijdens een excursie naar aan het Blauwe Bolwerk in Zierikzee in gesprek over natuursteenrestauratie met een van de deelnemers van de opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen in Goes.
Heb je naast erfgoed nog andere interesses?
Roderick: “Ik heb een heel brede interesse voor van alles, wel allemaal gekleurd door mijn achtergrond, eerlijk gezegd.”
Rob: “Ik woon sinds anderhalf jaar in de Achterhoek waar ik samen met mijn partner 7000m2 weide omvorm tot tuin met productie: moestuin, siertuin, bloemen en fruit. Samen met veel kleine elementjes (houtwal, vijver, stapelmuur) proberen we, natuurlijk biologisch, een mooi biotoop te bouwen met veel soorten insecten, vogels en ander gespuis. We proberen ook honing uit de omgeving te winnen. Uiteindelijk willen we hier voorlichting geven over tuinieren en ook wat producten verkopen. Het houden van twee varkens staat nog op het verlanglijstje.”
We zijn verheugd dat Roderick en Rob deel uitmaken van het team van NCE-opleidingscoördinatoren en wensen beiden veel succes!
Kijk bij contact om te zien wie welke opleiding coördineert: Contact.
Foto Rob: Lekker bezig met het planten van 500 aardbeienplantjes van het ras Korona, voor verse consumptie en het maken van jam.