Mark den Haan kiest bewust voor bijscholing gericht op restauratie

18-11-2024 | Mark den Haan is directeur-eigenaar van schilders-en aannemersbedrijf Den Haan Renovators. De focus ligt op renovatie, maar het raakvlak met restauratie is duidelijk aanwezig. Zijn keuze voor bijscholing is tweeledig. Enerzijds het bijspijkeren van zijn vakkennis gericht op restauratie, anderzijds het bedrijf in aanmerking laten komen voor ERM-certificering.

Even voorstellen

Als kleine jongen was Mark altijd met kwasten en penselen in de weer. “Rembrandt ging ik nooit worden, maar ik vond schilderen wel heel leuk”, zegt Mark met een lach. Zijn eerste carrièrestap zette hij tijdens de mbo-4 schildersvakopleiding van Nimeto. Vervolgens is Mark, samen met zijn broer, gestart op een bus met twee man personeel. Dat bedrijf is ondertussen uitgegroeid tot schilders- en aannemersbedrijf Den Haan Renovators. Hij staat niet meer elke dag met een kwast in zijn hand, maar hij richt zich tegenwoordig op organisatie en projectmanagement.


Mark den Haan

Dunne scheidslijn tussen renoveren en restaureren

De focus van het bedrijf ligt op renovatie, maar door het grote aantal oude panden in Den Haag zijn restauratiewerkzaamheden onvermijdelijk. “Ons werk bevindt zich altijd op het snijvlak van historisch werk en dat bewustzijn begint steeds meer te komen. Wij komen vaak op projecten waar de klant eigenlijk niet op erfgoed gericht is, maar het pand, dat centraal staat, wel degelijk historische waarde heeft. Dan ontstaat het spanningsveld tussen de wensen van de klant en de mogelijkheden van het monumentale pand. Daar moeten wij onze verantwoordelijkheid nemen”, zegt Mark. Hij hecht waarde aan ERM-certificering en Den Haan Renovators bevindt zich op dit moment in de afrondende fase van de initiële audit. Ondertussen werken ze op prachtige (restauratie)projecten, zoals een woning in art-decostijl aan de Jan van Nassaustraat in Den Haag (zie foto rechts).

Opleiding Erfgoed Schilderen

Een belangrijk onderdeel van ERM-certificering is het scholingsplan. Bedrijven zijn verplicht zich bezig te houden met het bij- en nascholen van hun personeel. Bij Den Haan Renovators zat de oudere generatie werknemers niet te wachten op een vierjarige opleiding net voor hun pensioen. Daarentegen was de jongere generatie nog druk bezig met het opdoen van werkervaring. Mark trok de stoute schoenen aan en besloot zichzelf in te schrijven voor de NCE-opleiding Erfgoed Schilderen. “Ik dacht dat ik veel over het vak wist, want ik heb de schildersvakopleiding gedaan, maar deze stof is toegespitst op erfgoed en daardoor nieuw. Erg nuttig en leerzaam. We hebben een gemêleerde groep met allerlei disciplines en verschillende niveaus. Die mix maakt het leuk om de stof te bespreken. Je gaat door de modules heen en dan ontwikkelt zich een gesprek. Bijvoorbeeld over de overlapping van regelgeving en de praktijk. Die raakvlakken komen we in de praktijk continu tegen. Je kennis gaat met rasse schreden omhoog”, zegt Mark.

Kennis toepassen in het werkveld

De meeste NCE-studenten zijn praktijkgericht. Echter, theorie biedt onderbouwing en is een essentieel onderdeel van praktijkwerkzaamheden. Mark: “Wij zijn een relatief klein bedrijf met drie mensen op kantoor. De kennis om met erfgoed te werken, hadden we gewoon niet in huis. Ik ben nu gaandeweg aan het leren om de URL’s en BRL’s* toe te passen. Dankzij de opleiding zijn ze makkelijker te duiden en te begrijpen. Niet alleen mijn begrip van de richtlijnen, maar ook de vertaling naar de klanten toe. Je leert het toepassen en je eigen keuzes te onderbouwen. Je kunt terugvallen op de kennis, die je tijdens de opleiding opdoet en die kennis pas je ook echt toe

Wil jij ook je vakkennis bijspijkeren en als schilder aan de slag op restauratieprojecten? Schrijf je dan in voor de NCE-opleiding Erfgoed Schilderen. De eerstvolgende lichting staat gepland in januari 2025 en vindt plaats in Zwolle. Is jouw bedrijf bezig met ERM-certificering? Elke NCE-opleiding sluit aan bij de scholingseisen van Stichting ERM. Bekijk alle NCE-opleidingen.

*URL’s: Uitvoeringsrichtlijnen van Stichting ERM
BRL’s: Beoordelingsrichtlijnen van Stichting ERM