MBO-3 studenten maken kennis met restauratie via de NCE-Erfgoedschool

19-10-2022 | Opleidingscoördinator Leon Bakker is deze dagen druk bezig met de werving van deelnemers en de organisatie van de NCE-Erfgoedschool. Dit is een samenwerkingsverband tussen het NCE, diverse ROC’s en Bouwmensen-organisaties, BouwSchool Breda en erkende restauratiebouwbedrijven in regio Noord-Brabant/Nijmegen.* Dré van Dinther, directeur van Van Dinther Bouwbedrijf vertelt over zijn beweegredenen om leerling metselaar Niek aan te melden voor de NCE-Erfgoedschool.

Dré, waarom heb je Niek aangemeld om deel te nemen aan de NCE-Erfgoedschool?

Dré: “De NCE-Erfgoedschool is een mooie vorm om jonge vaklieden kennis te laten maken met de restauratie. In het reguliere onderwijs zijn hier verder namelijk geen mogelijkheden meer voor, terwijl restauratie een belangrijk onderdeel is van ons bedrijf. Niek Rovers (16 jaar) is nu een paar maanden bezig als leerling metselaar. Een leergierige jongen, die aan het uitvogelen is waar zijn interesses liggen. Ik heb hem gevraagd of hij zich wil verdiepen in de restauratie en de beginselen van het restauratievak wil leren. Hij weet nog niet precies wat het inhoudt, maar hij staat er voor open. Het is leuk deze kans aan te bieden en zijn nieuwsgierigheid te prikkelen. Ik wil dat hij weet hoe mooi het restauratievak is en dat hij als allrounder de basisvaardigheden van het restauratievak kent.”

Leon, wat kunnen de studenten en de restauratiebouwbedrijven verwachten van de NCE-Erfgoedschool?

Leon: “In januari en februari 2023 volgen de studenten op een centrale plek in de regio Noord-Brabant/Nijmegen in 4 lesdagen het keuzedeel Basis Restauratie Timmeren/Metselen. De lessen worden gegeven door twee NCE-docenten, die gespecialiseerd zijn in restauratie en hun ruime ervaring in het vak meebrengen. In maart 2023 maken de studenten een toets en gaan ze onder begeleiding van de NCE-docent op excursie naar een restauratiebouwplaats. Ik ben bezig met een heel mooi monument, maar verklap nog niks, want het ligt nog niet vast. Een keuzedeel bestaat uit 240 uur. 40 uur is dus ingevuld met de lesdagen en de toets-/excursiedag, in de wintermaanden wat handig is voor de bouwbedrijven.”

Hoe worden de overige 200 uur ingevuld?

Leon: De overige 200 uur besteden de studenten aan het maken van de restauratieopdrachten, die vermeld staan in hun trajectmap. Deze opdrachten zijn nieuw ontwikkeld door het NCE in samenwerking met Concreet. De leerlingen worden bij de uitvoering begeleid door hun leermeester op de bouwplaats. Alle 14 leerlingen ga ik persoonlijk één of twee keer bezoeken op hun werkplek, waarbij ik met de leerling en de leermeester de vorderingen bekijk en wat de leerling aan vaardigheden heeft geleerd. Vervolgens geef ik samen met de leermeester een beoordeling, die ik communiceer met de Bouwmensen-organisatie/BouwSchool Breda en het ROC waar de student de opleiding volgt. Ook zorg ik voor de registratie van de beoordeling in de trajectmap. Het goede daarvan is dat de resultaten van de restauratieopdrachten ook op het diploma worden vermeld. Dat is niet alleen leuk voor de student, maar vergroot ook de zichtbaarheid van het restauratievak. Het is een pilot en dus best spannend of het allemaal lukt, maar er wordt hard aan gewerkt.”

*Betrokken opleidingsorganisaties en bedrijven

De eerste NCE-Erfgoedschool loopt in schooljaar 2022-2023 in de regio Noord-Brabant/Nijmegen. De groep studenten, die hieraan meedoet, volgt de allround opleiding timmeren of metselen (BBL-MBO 3) bij het Koning Willem I College en ROC Nijmegen. De restauratiebouwbedrijven waar deze studenten hun leer-/werkplek doorlopen, zijn Nico de Bont, Van Dinther Bouwbedrijf, De Bonth van Hulten, Bouwbedrijf Van de Ven, Van den Bouwhuijsen, Cuppens +zn, Van Tienen Nijmegen, Balemans Breda en Oome Raamsdonk. De leer-/werkstages worden georganiseerd door Bouwmensen Den Bosch, Bouwmensen Oss-Veghel-Nijmegen en Bouwschool Breda.

Interesse?

Lees hier verder: NCE-Erfgoedschool.