NCE-Erfgoedschool student staat in de finale van Skills Talents
11-03-2024 | Skills is dé vakwedstrijd van Nederland waar jonge talentvolle vakmannen en –vrouwen bij elkaar komen. Ze gaan met elkaar de strijd aan om de felbegeerde titels en om een plek op de Europese kampioenschappen. NCE-Erfgoedschool student Niek Rovers is een talentvolle metselaar die op 21 en 22 maart 2024 een greep doet naar de titel ‘De beste metselaar van Nederland’. Wij zijn hartstikke benieuwd naar het verhaal van deze enthousiaste vakman. Lees je mee?
Even voorstellen
De 18-jarige Niek Rovers komt uit Mill, een dorp in Noord-Brabant waar hij als kind al met een kruiwagen zand heen en weer liep. Jaren later kiest Niek, in de derde klas van de middelbare school, het keuzevak bouwen, wonen en interieur. Daar kwam hij voor het eerst in aanraking met het metselvak en hij was direct verkocht. Hij richtte zich volledig op metselen en ontmoette docent Leon Bakker, die hem wegwijs maakte in de wereld van het stenen stapelen. Op dit moment zit Niek in het tweede jaar van de mbo-opleiding Allround Metselaar met NCE-Erfgoedschool als keuzedeel. Daarnaast werkt hij ook bij Van Dinther Bouwbedrijf. Alsof dat nog niet druk genoeg is, traint hij ook nog voor de finales van de Nederlandse kampioenschappen metselen 2024.
Niek en zijn kunstwerk na afloop van de voorrondes van Skills.
De weg naar de restauratiebranche
De restauratiebranche is een kleine wereld. Leon Bakker, naast docent ook coördinator NCE-Erfgoedschool, was onder de indruk van het werk van de jonge metselaar en heeft hem aangedragen bij Van Dinther Bouwbedrijf voor het leer- en werktraject. Niek werkte eerst op bouwprojecten van luxueuze villa’s, maar dat was niet helemaal zijn wereld. Na het bewijzen van zijn kennis en kunde mocht Niek aan de slag op restauratieprojecten en daar voelde hij zich meer op zijn plek. Ook werd Niek gevraagd voor het keuzedeel NCE-Erfgoedschool. Niek besloot de sprong in het diepe te wagen en de restauratiewereld te ontdekken. “We gaan het gewoon proberen en als ik het niet leuk vind, dan stop ik en als ik het wel leuk vind dan blijf ik gewoon doorgaan.”, zegt Niek nuchter.
Restauratiewerkzaamheden een vak apart
“Tegenwoordig worden sierwerken op gebouwen niet meer gemaakt. Het is te duur en het kost gewoon heel veel tijd. Bij restauratieprojecten ga je alles in de oude staat terugbrengen, ook de sierwerken. Het maken van dat bijzondere metselwerk vind ik gewoon heel mooi.”, vertelt Niek. Het landhuis in Vught, Zionsburg, is tot nu het favoriete project van Niek. “Dat gebouw heeft prachtige sierwerken en ook veel natuursteen. Er werd door collega’s gezegd dat er maar een kleine kans bestaat dat je zo’n uniek project nog een keer tegenkomt, dus dat was een goede start!”, zegt Niek. Dit unieke project maakt het ook lastig. “Nu ligt de lat behoorlijk hoog voor volgende restauratieprojecten.” Vanuit het bedrijf kreeg Niek meer vrijheid op het restauratieproject Zionsburg, dan op de nieuwbouwprojecten waar hij startte. Deze vrijheid en het vertrouwen van zijn werkgever maakten het werk op het restauratieproject leuk. “Daarentegen zit je wel drie dagen lang op 1 vierkante meter en dat moet je maar net willen. Je moet veel geduld op kunnen brengen voor het precisiewerk. Het is priegelwerk en het komt aan op de millimeter. Daar moet je ook tegen kunnen en zin in hebben. Met passie voor restauratiewerkzaamheden kom je wel al een heel eind.”, vertelt Niek.
De sierwerken van restauratieproject Zionsburg.
De kneepjes van het restauratievak via NCE-Erfgoedschool
Niek loopt al iets voor op zijn jaargenoten als je kijkt naar zijn (werk)ervaring als metselaar. Veel praktijkopdrachten van het NCE-Erfgoedschool keuzedeel heeft hij al eens uitgevoerd tijdens zijn werk en daar miste hij een stukje uitdaging. “Qua theorie heb ik wel heel veel geleerd en ook dingen die ik zeker kan toepassen. Wat praktijk betreft minder. We gingen wel terug naar de basis en dat was ook wel goed. Iemand die je even op je vingers tikt als je onbewust toch een keer op de steen slaat.” vertelt Niek met een lach.
De stappen naar Skills The Finals
Zomaar inschrijven voor Skills kan niet. Je moet aangedragen worden door een leraar uit het vak. In het eerste jaar was Niek al gevraagd voor deze bijzondere ervaring, maar hij besloot zelf een jaar te wachten. “Ik ben nu zes weken in de bouw aan het werk, dus dan doe ik volgend jaar mee. Dan zit ik sowieso op school en dan heb ik wat meer ervaring, meer meegemaakt en ook meer trucjes geleerd die van pas komen bij een wedstrijd.”, zegt Niek over zijn gedachtegang van toen. Dit jaar heeft hij zelf om aanmelding gevraagd en dat begon met een interne wedstrijd tussen drie locaties van Bouwmensen, namelijk Oss, Veghel en Den Bosch. Na deze overwinning nam Niek deel aan de voorronde van Skills op 14 december 2023. De voorronde bestond uit een pittige opdracht waar de deelnemers 6 uur de tijd kregen voor het maken van een kunstwerk. Een behoorlijke beproeving en Niek legt uit hoe dat in zijn werk gaat: “Je profielen staan klaar waar je het draad aan kan spannen. Je moet er eentje zelf stellen waar uittekenen en zagen bij komt kijken, omdat er ook van je gevraagd wordt om een tekening te kunnen lezen. Op basis van die tekening ga je aan de slag. De stenen staan klaar, de specie wordt gebracht en dan moet je zelfstandig kijken hoe je het gaat aanpakken”. Uiteindelijk wordt bij het eindresultaat gekeken naar een combinatie van technische kwaliteit, netheid en snelheid. “Het komt precies op de millimeter aan en ik denk dat mijn restauratie ervaring daar zeker bij heeft geholpen. Daar moet ik altijd heel precies kijken.”
Skills The Finals
Op 21 en 22 maart 2024 vindt Skills The Finals plaats in de Brabanthallen in Den Bosch. Niek hoopt op een plek in de top 3. Ook Leon verwacht dat Niek het ver gaat schoppen: “Niek viel tijdens zijn vmbo-tijd al op. Als hij niet tevreden was over een stuk metselwerk, dan nam hij zelf het initiatief om het opnieuw te maken. Dat doet haast geen enkele leerling van 14/15 jaar. Bovendien werkte hij al vrij nauwkeurig op jonge leeftijd.” Die eigenschappen komen zeker van pas bij de wedstrijd. De winnaars van de finales mogen Nederland vertegenwoordigen op de Europees kampioenschappen. “Dat zou een fantastische ervaring zijn en goed voor mijn cv.”, zegt Niek. Hij traint door te oefenen met oude finale opdrachten en tekeningen. Zijn voorbereiding bestaat uit 2 keer 6 uur. Op de vraag of Niek zenuwachtig is voor de wedstrijd, antwoordt hij met een lach: “Ik ben héél zenuwachtig. Voor de voorronde was ik ook heel zenuwachtig en kreeg ik bijna niks door mijn keel.”. Helemaal niet gek als er, net zoals vorig jaar, op de laatste finaledag, 20.000 man langsloopt en op je vingers kijkt, terwijl jij een plek probeert te veroveren voor de Europese kampioenschappen.
Wij wensen Niek heel veel succes tijdens de finale en hopen dat hij het ver gaat schoppen. Ben jij benieuwd hoe deze finales van de vakwedstrijden eraan toe gaan? Ga dan op 21 en/of 22 maart naar de Brabanthallen en woon Skills The Finals bij. We zien je daar!