NCE-Erfgoedschooldeelnemers Jana en Dylan leren veel van hun leermeesters

12-7-2023 | Na het theoriegedeelte van de NCE-Erfgoedschool zijn de studenten van de NCE-Erfgoedschool vanaf half maart begonnen met de restauratieopdrachten in hun trajectmap. Coördinator/docent Leon Bakker bezoekt alle studenten en hun leermeester op de steiger om de voortgang te monitoren. Studenten Jana Koster en Dylan Verschuren, die bij de erkend restauratie- bouwbedrijven Cuppens + Zn en Nico de Bont hun leerwerkplek hebben, vertelden Leon samen met hun leermeesters Willy Sanders en Martin van Rooij hoe het gaat. 

Eiken sporen maken

Jana is samen met haar leermeester Willy Sanders aan het werk in een historisch woonhuis in de binnenstad van Zutphen, waar ze de kap aan het restaureren zijn. Jana maakt zelf nieuwe sporen, een precies werkje want ze moeten allemaal één voor één worden ingemeten. Er komen zelfs meerdere zweihaken aan te pas om de juiste schuintes te kunnen afschrijven. Daarna zaagt Jana ze met een scherpe handzaag op de juiste lengte op maat. Naast de eiken sporen heeft Jana bij deze kapconstructie verder onder andere de muurplaten met liplassen mogen vervangen. Leermeester Willy geeft aan dat Jana erg leergierig, opgewekt en een vlotte leerling is. Ze begrijpen elkaar vrij snel als hij een opdracht aan haar uitlegt.

Schetsjes op een plankje

Dylan en zijn leermeester Martin van Rooij werken aan de restauratie van het Groot Tuighuis of de Oude Sint Jacobskerk in Den Bosch. Dylan heeft onder andere een deur verlengd en de roedes in ramen mogen vervangen. Ook heeft Dylan hier kozijnstijlen aangeheeld en kozijnen ingestukt. Samen hebben ze een luik in een lambrisering gemaakt. Bij alles wat ze tegen komen wordt Dylan betrokken. Dylan heeft veel aan de goede instructies van Martin, die daarbij vaak schetsjes op een plankje maakt. Martin geeft Dylan regelmatig een opdracht om uit te zoeken hoe details en dergelijke in elkaar steken. Dylan heeft veel gehad aan de theorielessen. Hij vind het erg interessant om te weten hoe dingen werken, bijvoorbeeld knieren en hoe alle onderdelen van spanten heten. Kleine steekproef: hij kon nog feilloos uitleggen wat een melkmeisje is.

Vakmanschap doorgeven aan de jonge generatie

Leermeesters Willy en Martin zijn beiden enthousiaste restauratietimmerlieden, die met veel plezier én vanuit een groot verantwoordelijkheidsgevoel het restauratievak overdragen aan hun jonge collega’s. Ze zijn beiden zeer tevreden over de inzet en leergierigheid van Jana en Dylan. Jana en Dylan zijn op hun beurt heel blij met hun keuze om zich te richten op de restauratie en hun leerwerkplek bij een erkend restauratiebouwbedrijf.

Waarom deelnemen aan de NCE-Erfgoedschool?

De restauratiesector heeft behoefte aan meer jongeren, die al in hun allround MBO-opleiding voor de restauratie van monumenten kiezen. Ook is er behoefte aan een betere aansluiting van de allround opleidingen op het restauratievak. Daarin wordt voorzien door de ‘NCE-Erfgoedschool’, waarin erkende restauratiebouwbedrijven, ROC’s en Bouwmensen/Bouwschool samenwerken. De studenten volgen gezamenlijk op een centrale locatie een 4-daagse praktijktraining keuzedeel ‘Basisvaardigheden Restauratie Timmeren/Metselen (keuzedeel MBO-3)’.

Daarnaast zijn er speciaal voor de NCE-Erfgoedschool ambachtelijke en restauratie-opdrachten opgenomen in de trajectmap voor het keuzedeel. Concreet Onderwijsproducten en NCE hebben deze opdrachten samengesteld. Dit zorgt voor een veel betere aansluiting op de dagelijkse werkpraktijk bij de restauratiebedrijven.

Betrokken opleidingsorganisaties en bedrijven

De eerste NCE-Erfgoedschool loopt in schooljaar 2022-2023 in de regio Noord-Brabant/Nijmegen. De groep studenten, die hieraan meedoet, volgt de allround opleiding timmeren of metselen (BBL-MBO-2 of BBL-MBO 3) bij het Koning Willem I College, ROC Nijmegen of Curio Breda. De restauratiebouwbedrijven waar deze studenten hun leer-/werkplek doorlopen, zijn Nico de Bont, Van Dinther Bouwbedrijf, De Bonth van Hulten, Bouwbedrijf Van den Bouwhuijsen, Cuppens +zn, Bouwbedrijf Balemans en Oome Raamsdonk. De leer-/werkstages worden georganiseerd door Bouwmensen Den Bosch, Bouwmensen Oss-Veghel-Nijmegen en BouwSchool Breda.

Interesse?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Agnes van Alphen (bestuurssecretaris) via a.vanalphen@erfgoedopleidingen.nl