NCE-studiemiddag 2025 en bekendmaking NCE-Erfgoedstudent 2025

16-06-2025 | Op vrijdagmiddag 23 mei 2025 heeft de welbekende NCE-studiemiddag plaatsgevonden in het Kantinegebouw op het ENKA-terrein in Ede. Naast deze interessante bijeenkomst voor (oud-)studenten is ook de NCE-Erfgoedstudent 2025 bekendgemaakt. Een gezellige middag met een vleugje spanning voor de acht genomineerden.

De NCE-studiemiddag wordt jaarlijks georganiseerd. John van den Heuvel, algemeen coördinator van het NCE, over de studiemiddag: “Met de NCE-studiemiddag benadrukt het NCE het belang van opleiden in de erfgoedsector. Door een combinatie van interessante onderwerpen, sprekers en een passende locatie worden de (oud-)studenten gestimuleerd tot nadenken over vraagstukken, die spelen rondom de restauratie of herbestemming van een monumentaal pand. Dit draagt bij aan de professionalisering van hun eigen rol in het behoud van ons monumentale erfgoed.”


Het Kantinegebouw op het ENKA-terrein.

Inhoudelijk programma

De locatie wordt met zorg gekozen en is altijd een iconische plek met betrekking tot de erfgoedsector en restauratie. In 2023 vond de NCE-studiemiddag plaats in Paleis Het Loo in Apeldoorn. Afgelopen jaar, in het voorjaar van 2024, is de middag georganiseerd bij het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Dit jaar kwamen we bijeen in het Kantinegebouw op het ENKA-terrein in Ede. Tijdens het inhoudelijke programma stond de locatie centraal. Dit jaar kwamen de volgende sprekers aan het woord over het Kantinegebouw:

  • Klaas Boeder: Herbestemming en planvorming.
  • Sander Nelissen (WDJARCHITECTEN): Technische uitdagingen, verduurzaming en planvorming.
  • Richard Koevoet (Bouwbedrijf Kreeft B.V.): Uitvoeren van de herbestemming.


Presentatie van Richard Koevoet (links) en aanwezigen tijdens de NCE-studiemiddag (rechts).

NCE-Erfgoedstudent 2025

Eens in de twee jaar wordt de felbegeerde titel NCE-Erfgoedstudent uitgereikt. Deze titel is een blijk van waardering en erkenning voor de inzet van de student in zijn/haar ontwikkeling tot vakspecialist in de erfgoedsector. Dit vraagt doorzettingsvermogen, leergierigheid, precisie en geduld. Simon Angel, bestuursvoorzitter NCE, zegt: "Om te voorkomen dat waardevolle kennis verloren gaat, is het betrekken van jongeren bij de erfgoedsector cruciaal. Nominatie voor de NCE-Erfgoedstudentprijs helpt om talent te waarderen én zichtbaar te maken."

De opleidingscoördinatoren dragen studenten aan, die geslaagd zijn in het studiejaar ‘22/’23 en ‘23/’24. Deze kanshebbers zijn stuk voor stuk onder de loep genomen. Vervolgens worden er acht genomineerden geselecteerd. De genomineerden voor de titel NCE-Erfgoedstudent 2025 (in willekeurige volgorde): William Bakker, Lennard de Jong, Tom Herijgers, Bart Steggink, Erwin Post, Joost Klanke, Rosanne Hoek en Gerdo van Laar. Een vakkundige jury, bestaande uit Michiel van Hunen (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), Sander Nelissen (WDJARCHITECTEN) en Simon Angel (bestuursvoorzitter NCE), heeft vervolgens deze genomineerden beoordeeld en heeft de winnaar, evenals de 2e en 3e prijs, uitgereikt tijdens de NCE-studiemiddag:

WINNAAR: Tom Herijgers, werkzaam bij Van Dinther Bouwbedrijf
2e prijs: Rosanne Hoek, werkzaam bij Monumentenwacht Groningen
3e prijs: William Bakker, werkzaam bij Salverda Bouw

Winnaar Tom Herijgers: “Het voelt voor mij als een enorme blijk van waardering. Ik vind het bijzonder dat ik eruit spring en dat mijn werk gezien wordt. Voor mijn gevoel, zo nuchter als dat ik ben, doe ik gewoon mijn ding. Ik voel mezelf zeer vereerd om deze titel te krijgen en ik ben daar ontzettend trots op.


Winnaar Tom Herijgers en jurylid Simon Angel (links) en alle genomineerden en de jury (rechts).

Rondleiding ENKA-terrein

Het ENKA-terrein is een prachtige locatie en een uniek herbestemmingsproject. Naast het Kantinegebouw zijn er nog enkele iconische gebouwen op het terrein te bewonderen, onder andere het Poortgebouw, de Westhal, de Gevel, de Bitterzoutloods en de Spinnerijschoorsteen. Er zijn drie rondleidingen georganiseerd langs de eerdergenoemde gebouwen:

  • Klaas Boeder begeleidde de rondleiding met een focus op het Kantinegebouw en de Bitterzoutloods.
  • Richard Koevoet begeleidde de rondleiding met een focus op het Poortgebouw.
  • Han Wartna van BOEi begeleidde de rondleiding met een focus op de Spinnerijschoorsteen.

Na afloop van de rondleidingen hebben we met elkaar bijgepraat onder het genot van een hapje en een drankje bij De Proefzaak Ede, nog zo’n karakteristieke locatie op het ENKA-terrein. Wij hebben alweer zin in volgend jaar! Jij ook?

Fotografie: Jelle Verhoeks.