Nederlandse glaskunstwerken verdienen goed opgeleide restauratie glazeniers

15-07-2024 | Het vak restauratie glazenier is prachtig en uniek. Echter, in Nederland wordt er weinig aandacht aan besteed. Dat betekent ook dat de weg naar een carrière als restauratie glazenier een behoorlijke zoektocht is. Betty Bulthuis heeft die weg gevonden. Zij werkt al jaren als restauratie glazenier en streeft naar een hoger niveau voor de Nederlandse (restauratie) glazeniers. Ze is docent aan de opleiding Restauratie Glazenier van het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen en de juiste persoon om te vertellen hoe de branche functioneert.

Even voorstellen

Betty ontdekte haar liefde voor het glazeniersvak pas op latere leeftijd. Zij werkte jaren als datamanager voor het wetenschappelijk onderzoek in het ziekenhuis. Het werken in de zorg veranderde aanzienlijk, waardoor het minder goed paste bij de wensen van Betty. In 2000 deed zij haar eerste cursus glas-in-lood. Ze haalde direct de spullen in huis en al snel volgde er een tweede cursus. “Ik was gefascineerd door licht dat door gekleurd glas schijnt. Ik werd daar vrolijk van en dat gevoel en die fascinatie lieten me niet meer los”, zegt Betty. Voor ze het wist maakte ze een carrièreswitch. Ze maakte werken voor vrienden en bekenden, maar om een goede glazenier te worden, startte ze in 2008 als student aan de vierjarige opleiding Monumentale Glaskunst Master-Glass in Tilburg. Deze opleiding bestaat helaas niet meer. Ze werkt inmiddels al elf jaar als restauratie glazenier.


Betty Bulthuis.

Nederlandse glazenierswereld

Betty woont en werkt in haar atelier in het buitengebied van Enschede, vlakbij de Duitse grens. “In Duitsland hebben ambachtsmannen en –vrouwen aanzien, terwijl in Nederland ambachtelijk werk, en zeker het glazeniersvak, wordt afgedaan als een hobby. Het is echt doodzonde dat het glazeniersvak hobbymatig wordt uitgevoerd en dat er, tot voor kort, geen erkende opleidingen waren”, zegt Betty. “Er worden verschillende opleidingen tot glazenier aangeboden, maar het niveau is nogal eens ondermaats en je krijgt aan het eind geen wettelijk erkend diploma. Vervolgens mag je in Nederland dan wel met restauratieprojecten aan de slag. Behoorlijk bijzonder, want het restaureren van glaskunstwerken komt qua niveau overeen met het restaureren van schilderijen. Als hobbyist mag je toch ook niet zomaar een Rembrandt restaureren?” Bij het NCE draagt ze haar steentje bij om de situatie in Nederland te verbeteren. Het doel is om het aantal kwalitatief hoogopgeleide restauratie glazeniers in Nederland te laten groeien. Om dat te bereiken, is er nu wel een erkende opleiding, namelijk de ruim tweejarige NCE-opleiding Restauratie Glazenier. Het werkniveau van restauratie glazeniers moet omhoog, zodat de glaskunstwerken, die vallen onder het erfgoed van Nederland, in vakbekwame handen zijn.

Betty Bulthuis aan het brandschilderen.

Karakteristieken van een restauratie glazenier

Restauratie glazenier is een vak apart. Een erkende opleiding is essentieel en een workshop/cursus is niet voldoende om als restauratie glazenier aan de slag te gaan. Naast theoretische kennis en praktijkervaring moet het vak je ook liggen. Elk project is weer een nieuwe uitdaging waarbij je, aan de hand van de restauratieladder en de ERM-richtlijnen, een geschikt plan van aanpak ontwikkelt. “Het is een moeilijk en mooi vak waar je veel voldoening uit haalt”, zegt Betty. Een kritische blik en een gezonde dosis perfectionisme zijn belangrijke eigenschappen voor een restauratie glazenier. Daarnaast moet je jezelf kunnen wegcijferen, want je staat helemaal in dienst van de glaskunstenaar die het werk, in eerste instantie, gemaakt heeft.

NCE-opleiding Restauratie Glazenier

Ik ben ontzettend blij dat deze opleiding er is”, zegt Betty. “Het is een goede stap voorwaarts voor de Nederlandse glazenierswereld.” De opleiding bestaat zowel uit theoretische lessen als uit praktijklessen om het niveau van de studenten te verhogen. De kunstzinnige waarde van glaskunstwerken wordt onder de loep genomen en de basisvaardigheden van de studenten worden verder ontwikkeld. Kijk voor meer inhoudelijke informatie over de opleiding Restauratie Glazenier op de website. Daar kun je ook terecht om je in te schrijven. Bij voldoende aanmeldingen gaat de ruim tweejarige opleiding Restauratie Glazenier begin 2025 van start.