Opleiding Erfgoed Schilderen voor de 5e keer gestart

16-02-2024 | De NCE-opleiding Erfgoed Schilderen is voor de 5e keer van start gegaan. We hebben weer een leuke groep enthousiaste schilders, waaronder Boy Jansen. Hij vertelt over het ontdekken van zijn passie en de bijbehorende eerste stappen in de erfgoedbranche. Daarnaast zijn wij erg benieuwd hoe hij de eerste dagen van de opleiding heeft ervaren. Lees je mee?

Even voorstellen

Het beroep schilder is geen vreemde keuze in de familie Jansen. Net als zijn vader, werken ook Boy en zijn broer als schilder. Boy is geboren en getogen in Arnhem en werkt op dit moment bij Schildersbedrijf Verhoeven Arnhem. Op zijn 17e is hij begonnen met de opleiding tot schilder en nu, op 43-jarige leeftijd, heeft Boy zijn ware passie binnen het vakgebied gevonden, namelijk het schilderen aan monumentaal erfgoed.

Boy Jansen

Onbewust een restaurator in hart en nieren

Boy is van nature een perfectionist. Hij werkt nauwkeurig en levert graag werk af waar hij trots op is. Hij is geen onderdeel van de zesjescultuur en gaat minimaal voor een 8 of een 9. En dat is maar goed ook, want deze eigenschappen passen perfect bij het schilderen aan monumentaal erfgoed, waar onder andere geduld en doorzettingsvermogen belangrijk zijn. “Soms worden de verkeerde mensen op de verkeerde plekken neergezet. Er zijn een heel aantal vakmannen die dat geduld en dat doorzettingsvermogen niet op kunnen brengen, maar ik merk juist dat ik daar heel gelukkig van word.”, zegt Boy.

De eerste stappen in de erfgoedbranche

Twee jaar geleden kreeg Boy de kans om in het restauratieteam aan de slag te gaan en zijn collega Wim nam hem op sleeptouw in deze nieuwe wereld. Tijdens zijn schilderscarrière heeft Boy zich hoofdzakelijk beziggehouden met regulier onderhoudsschilderwerk, maar door deze kans rolde hij de erfgoedbranche in. De introductie in de branche en restauratieprojecten was een schot in de roos. “Ik merk wel dat ik uiteindelijk mijn passie heb gevonden. Deze mogelijkheid had ik eigenlijk al veel eerder willen hebben.”, zegt Boy. De restauratieprojecten volgden elkaar in rap tempo op. Hij is gestart met enkele kleine klussen, die al snel werden opgevolgd door wat grotere projecten, zoals Kasteel Huis Bergh in ‘s Heerenberg en een dubbel herenhuis in Tolkamer waarmee ze een kans maakten op de Nationale Schildersvakprijs 2023.

Project Kasteel Huis Bergh in 's Heerenberg.

Verdiepen van vakkennis

Boy kreeg direct de mogelijkheid aangeboden om een opleiding te starten en zich te specialiseren in de erfgoedbranche. Voordat hij zich inschreef voor de 3-jarige opleiding, wilde Boy eerst zeker weten dat deze tak van het vak de juiste voor hem was. Na enkele projecten was hij dolenthousiast. “Als je eenmaal bezig bent, dan vergeet je alles om je heen”, vertelt Boy over de specialistische taken bij restauratie. Boy merkte al snel dat hij het vakgebied echt leuk begon te vinden en wilde niet meer op zijn collega’s steunen. Hij wilde volwaardig meedraaien in het proces en daarom is hij in januari 2024 gestart met de opleiding Erfgoed Schilderen van het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen (NCE).

De eerste dagen van de opleiding Erfgoed Schilderen

Ik moet eerlijk zeggen, het viel even rauw op mijn dak.”, zegt Boy direct als we het hebben over de eerste dagen van de opleiding. “De laatste keer dat ik in de schoolbanken zat, is al even geleden. De eerste twee lessen dacht ik echt wel even oei oei oei, want het is best taaie stof (denk aan jaartallen, bouwhistorie en regelgeving) en toen dacht ik, is dit wel wat ik wil?”. Het eerste onmisbare deel van de opleiding is vooral theoretisch en dat is niet direct toe te passen op de werkvloer. Die link van theorie naar praktijk is voor Boy essentieel om de stof makkelijker te kunnen opnemen en onthouden. “Ook mijn klasgenoten lopen daar tegenaan”, vertelt Boy. De docenten, John van den Heuvel en Lammert van Hemert, hebben goede handvaten en tips gegeven om aan de slag te gaan met de theorie. Ondanks dat, kijkt Boy vooral uit naar de praktijkopdrachten en -voorbeelden. Hij wil graag zelf met zijn handen aan het werk. Hij verwacht de kennis die hij dan opdoet makkelijker te kunnen toepassen op de restauratieprojecten waar hij aan werkt. Hij is tenslotte niet voor niets de uitvoerende sector ingerold als doener.

Boy Jansen aan het werk

Wij wensen Boy en zijn klasgenoten veel succes met de opleiding Erfgoed Schilderen. Durf jij de uitdaging aan en wil je jouw vakkennis verdiepen? Je vindt meer informatie op de website.