Opleiding Erfgoed Schilderen voor een goede basis én specialisatie
16-11-2022 | In januari 2023 start de opleiding Erfgoed Schilderen in Utrecht. Wat maakt deze opleiding zo de moeite waard? We vragen het aan twee bijzondere studenten die deze opleiding momenteel volgen: Alexa Sies-Wilders, die tijdens het Nationaal Monumentencongres tot het Monumententalent 2022 werd uitgeroepen. Zij is werkzaam als restauratieschilder bij Ovink & Wolters. En Sander van den Berg, directeur van Schildersbedrijf De Bresser, die de opleiding volgt samen met drie van zijn collega’s.
Alexa, van harte gefeliciteerd met de titel Monumententalent 2022. Je bent opgeleid als restauratie- en decoratieschilder aan het Cibap en je rondde het excellentietraject met succes af. Waarom ben je de opleiding Erfgoed Schilderen gaan volgen?
“Bij Ovink & Wolters restauratie-decoratie, onderdeel van Wolters Vastgoedonderhoud, werk ik in de breedte van het schilderwerk, dus restauratie- en decoratiewerk, maar ook onderhoudsschilderwerk aan monumenten. In de praktijk merkte ik dat ik de basis van het onderhoudsschilderwerk miste. In de niveau 4-opleiding aan het Cibap ligt het accent op bijzondere schildertechnieken en decoratiewerk. Mijn werkgever heeft meegedacht hoe ik deze kennis over onderhoudswerk aan monumenten kan aanvullen en kwam met het idee de opleiding Erfgoed Schilderen te gaan volgen.”
Hoe bevalt de opleiding Erfgoed Schilderen jou als restauratie- en decoratieschilder?
“Soms is er overlap met de lesstof die ik heb gehad in het excellentietraject bij het Cibap, maar over het algemeen leer ik veel nieuwe dingen. De lessen over Keim en Caperol die we net achter de rug hebben, vond ik erg interessant. We krijgen les van experts op het gebied van deze materialen. Ik heb les met een groep gemotiveerde medestudenten. Ik vind het fijn dat er ruimte is voor het stellen van vragen en het uitwisselen van ervaringen, dat doen we dan ook volop. Door kennis met elkaar te delen leren we ook veel. Ik kan de opleiding iedereen aanraden, die graag meer wil leren over restauratieschilderwerk aan monumenten.”
Sander, waarom volg jij als directeur de opleiding Erfgoed Schilderen?
“Na niveau 4 is er in het MBO geen opleiding meer voor onderhoudsschilders. De NCE-opleiding biedt de benodigde specialisatie om het monumentale werk met nog meer kennis van zaken te doen, van opname van het werk, het herkennen van schadebeelden en het schilderen van de diverse historische ondergronden met de juiste verfproducten. Je bent nooit te oud om te leren. In de hele breedte van het bedrijf met 25 schilders en 5 medewerkers op kantoor willen we onze kennis verdiepen. Daarom volgen, naast ikzelf, ook uitvoerder Nick Heij en schilders Robert van Summeren en Tjerk van Berkel de opleiding. Zo breiden we onze erfgoedkennis in alle lagen van ons ERM-gecertificeerde schildersbedrijf uit. We willen graag doorgroeien in het monumentale werk en als dat lukt, nog meer collega’s deze opleiding laten volgen.”
Wat kun je van het geleerde direct toepassen in de praktijk?
“De kennis van gebreken, de oorzaken daarvan en kennis van ondergronden is direct toepasbaar. Ik merk ook aan Nick, Robert en Tjerk dat zij met een ander oog naar hun werk kijken. Ze zien het belang van hun werk meer en denken twee keer na voor ze de kwast tegen het kozijn zetten, maken eerst afwegingen aan de hand van de restauratieladder. Door de opleiding kunnen ze op een ander niveau mee denken en voelen meer vrijheid om de opdrachtgever te adviseren. Het ambachtelijke werk en het in stand houden van erfgoed is voor ons allemaal waardevol. Je werkt aan mooie objecten en je krijgt erkenning voor de expertise die we hebben op gebied van erfgoed. Het schilderwerk aan monumenten is het allerleukste onderdeel binnen het schildersvak.”
Interesse?
In januari 2023 start de opleiding Erfgoed Schilderen in Utrecht.
Voor meer informatie en inschrijven: Erfgoed Schilderen.
In de nominatievideo voor de titel Monumententalent 2022 van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vertelt Alexa over haar liefde voor erfgoed en het schildersvak.