Opleiding Restauratie Zinkwerker van start
12-12-2023 | Gisteren is voor het eerst de opleiding Restauratie Zinkwerker van start gegaan. De hoogste tijd om in gesprek te gaan met twee vakmannen, die hun kennis gaan bijspijkeren aan de hand van deze nieuwe opleiding. De kersverse studenten én ervaren zinkwerkers Theo Nijman en Kenny Ham delen hun verhaal.
Kenny Ham in het zwart gekleed
Even kennismaken
Theo Nijman zit al 17 jaar in het vak en houdt van werken in de buitenlucht. Hij is echt een doener en startte zijn carrière als loodgieter. Vervolgens kreeg hij de kans om bij Bouwmetaal B.V. aan de slag te gaan in de montage. Deze kans greep hij met beide handen aan. Bouwmetaal B.V. houdt zich bezig met het aanbrengen van lichte metalen in de bouw. Hier richten ze zich vooral op nieuwbouw en af en toe op een renovatieproject. Om zich meer te verdiepen in oude ambachten heeft Theo besloten om zich in te schrijven voor de opleiding Restauratie Zinkwerker van het NCE.
Kenny Ham heeft ook zijn eerste stappen in de bouwwereld gezet als loodgieter. Daar is hij al enkele keren in aanraking gekomen met restauratiewerkzaamheden. Hij vertrok uit de bouwwereld om zijn jongensdroom, militair worden, na te jagen. Na een aantal jaren bij defensie besloot hij toch terug te keren naar de bouw; “Ik ben een echte doener en op een bepaald niveau bij defensie gaat het toch snel meer richting een kantoorbaan”. Samen met zijn collega’s richt hij zich bij Installatiebedrijf Kruit B.V. voornamelijk op zinkwerk, maar ook op andere metalen, zoals lood, koper en aluminium.
Het verwachte verschil tussen de werkwijze van toen en nu
Theo Nijman: Vroeger hadden de mensen meer tijd en tegenwoordig moet alles snel. Efficiëntie staat voorop en vaak worden de materialen al voorbereid in de werkplaats. Een ander verschil is dat er tegenwoordig meer in het zicht wordt gewerkt en dus is elk deukje er een te veel. Op een hoge kerktoren is het werk, dat geleverd wordt, minder zichtbaar.
Kenny Ham: Ik denk vooral dat er een groot verschil is met bijvoorbeeld de onderconstructie. In nieuwbouw wordt er veelal een geventileerde onderconstructie gemaakt en dat was vroeger niet de standaard. De technieken zullen door de jaren heen zijn veranderd. “Binnenkort gaan we een torentje bekleden met lood en daar komen toch andere technieken bij kijken. ” Als je deze oude werkwijze beheerst, kun je ze ook toepassen op projecten van nu.
Reden voor deelname aan de opleiding
Theo Nijman: Kennis is hartstikke belangrijk en je wordt er altijd wijzer van. Nieuwe dingen leren is altijd interessant, want je wil niet stil blijven staan. Daarnaast is het ook een uitdaging. Theo is bekend met nieuwbouw, maar restauratie is voor hem een nieuw terrein. Op de vraag of Theo aan de slag zou willen in de restauratiebranche antwoordt hij het volgende: “Eerst maar eens afwachten wat het wordt, voor nu ben ik wel echt een nieuwbouw knaapie. Ik ben vooral heel erg gebrand op de nieuwe kennis.” Deze kennis van restauratie en bijbehorend ambacht kun je ook weer combineren met het werk van nu. Nieuwe oplossingen en nieuwe manieren van werken waar je voorheen nog niet aan had gedacht.
Kenny Ham: De keuze om deel te nemen aan de opleiding Restauratie Zinkwerker heeft vooral met kennis te maken. Het leren van bepaalde technieken en het uitbreiden van de kennis van het vak zijn belangrijk. Binnen de zinkwereld is er van alles te doen. “Er zijn nog zoveel dingen die ik niet gedaan heb, vooral binnen het restauratievakgebied”. Ik werd harstikke enthousiast van deze opleiding en ik ben blij dat onze projectleider Edwin van Schajik al in contact stond met De Zinkmeesters, waardoor we meteen konden deelnemen in het eerste jaar.
Theo Nijman in het blauw gekleed
Wat maakt het vak zo leuk?
Theo Nijman: Je maakt iets en je ziet direct blijvend resultaat. Als loodgieter verdwijnt jouw werk op het moment dat de stukadoor zijn werk heeft gedaan. Bovendien is het leuk om de passie te delen met geïnteresseerden. Het kunnen klanten zijn die graag meekijken en leren over wat we aan het doen zijn, maar ook jongeren, die hun eerste stappen maken in het vak.
Kenny Ham: Het werken in de buitenlucht is fantastisch. Natuurlijk zijn er de verschillende seizoenen, maar alsnog ben ik heel blij dat ik buiten mag werken. Bovendien werk je continu met je handen en maak je daadwerkelijk iets. Als laatste krijg je ook nog redelijk veel vrijheid in hoe je een project gaat aanpakken. Deze artistieke vrijheid maakt het leuk.
Toekomst voor het vakgebied
Theo Nijman: Wat ik merk in de afgelopen jaren, sinds dat ik in deze branche werk, is vooral de verandering van materiaal. 17 jaar geleden werkten we voor ongeveer driekwart met zink, tegenwoordig wordt die plek ingenomen door het veelzijdige aluminium. Bij restauratie speelt het werken met zink een blijvende grote rol. Bovendien moeten we ervoor waken dat de kennis van oude ambachten en de werktechnieken niet verdwijnen. Om dat te voorkomen, is het goed dat er opleidingen zijn die het vakmanschap levend houden.
Kenny Ham: In tegenstelling tot Theo werkt Kenny op dit moment juist veel met zink als materiaal en hij verwacht dat het gebruik van dat materiaal alleen nog maar zal toenemen. Het gebruik van bepaalde materialen is natuurlijk ook afhankelijk van de klussen die je binnenkrijgt.
Toelatingseisen voor de opleiding
Voor het deelnemen aan de opleiding Restauratie Zinkwerker worden bepaalde eisen gesteld, zoals het hebben van een allround opleiding metaalbewerking niveau mbo-2 of gelijkwaardig door werkervaring. Je stroomt op een bepaald niveau binnen. Beide deelnemers hebben jaren ervaring en mooie projecten achter de rug. Theo heeft gewerkt aan verschillende unieke projecten waarbij ook een combinatie van verschillende materialen een rol speelde en Kenny heeft onder andere de bijzondere boogdaken van Station Gouda geheel mogen bekleden met zink. Knap staaltje werk.
Ben jij ook enthousiast geworden? Hier vind je meer informatie over de opleiding Restauratie Zinkwerker.