Oud-student Jotan Hoogeveen vertelt zijn verhaal over de NCE-opleiding Restauratie Voegen

De inschrijving staat open voor de nieuwe lichting van de NCE-opleiding Restauratie Voegen. De opleiding gaat in oktober 2024 van start. De hoogste tijd om oud-student, Jotan Hoogeveen, aan de tand te voelen over deze specifieke opleiding.

Even voorstellen

Jotan Hoogeveen komt uit Nijverdal, Overijssel, en hij werkt al sinds zijn 16e in de bouw. Hij keek als kleine jongen met grote ogen naar het werk van de vader van een vriend van hem en was direct verkocht. Metselaar, dat wilde hij worden. Tijdens de opleiding merkte hij al snel dat zijn hart sneller ging kloppen van prachtige gebouwen en niet persé van het stenen leggen. Over zijn stage bij nieuwbouwprojecten zegt hij met een lach: “Ik wist het meteen, dit vind ik sowieso niks”. Als kind bezocht hij vaak kastelen en dat vond hij veel interessanter. Uiteindelijk wordt daar ook gemetseld en gevoegd. “Ik wil graag dat als je iets maakt, dat het dan ook echt mooi is. In de nieuwbouw moet je gewoon meters maken. Het maakt niet uit hoe het eruit ziet, als het maar staat. Gelukkig ben ik bij een restauratiebedrijf beland, dat mij het restauratievak wel wilde leren”, zegt Jotan. Hij verruilde de nieuwbouwprojecten voor restauratieprojecten. Op dit moment werkt hij bij Heldoorn Restauratie & Gevelwerken B.V., waardoor hij altijd op unieke restauratieprojecten aan de slag gaat. Niet meer als metselaar, maar nu als voegspecialist.

Jotan Hoogeveen aan het werk

De start van de voegcarrière

Ondanks het feit dat Jotan van oorsprong metselaar is, werkt hij nu voornamelijk als voeger. Het liefst houdt hij zich bezig met snijvoegen. Er was en is veel vraag naar gespecialiseerde voegers en zijn baas was op zoek naar gemotiveerde mensen om te leren snijvoegen. Jotan zag die uitdaging wel zitten en greep zijn kans. “Als metselaar heb je natuurlijk wel te maken met voegen, je hebt wel eens een voegspijker in de hand, maar het is natuurlijk wel heel wat anders dan stenen neerleggen. Ik kreeg de kans om de NCE-opleiding Restauratie Voegen te volgen en eerlijk is eerlijk, dat is altijd mooi meegenomen”, zegt Jotan.

Ervaring met de NCE-opleiding Restauratie Voegen

Na de opleiding allround metselen heeft Jotan veel werkervaring opgedaan op restauratieprojecten. Op beide vlakken, als metselaar en als voeger. Werkenderwijs heeft hij al veel kennis en kunde verzameld en dan is de grote vraag: wat heeft Jotan geleerd van de NCE-opleiding Restauratie Voegen? “Vooral theorie”, is het eerste wat Jotan zegt. “Sommige dingen pak ik nu wel anders aan dan vóór de opleiding. Ik denk er vooral ook meer over na. Als je bijvoorbeeld mooi oud voegwerk hebt, dan vraag je jezelf gelijk af of dat voegwerk er eigenlijk wel uit mag. Dat overleg je dan met de uitvoerder.” Dankzij de opleiding is Jotan zich meer bewust van de regelgeving omtrent restaureren. Tijdens de opleiding worden verschillende onderwerpen behandeld. Met name de stof over mortelsamenstellingen is Jotan bijgebleven. Hij zegt: “Vooral de verhoudingen zijn heel belangrijk. Wat voor zand, wat voor korreldiktes en wat voor invloed dat heeft. Ook de invloed van zout op gevels en daarnaast de restauratieladder als belangrijke tool zijn blijven hangen”. De restauratieladder komt ook tot leven in de praktijk. Er wordt bewuster omgegaan met het afwegen van de kenmerken van de situatie en de daaropvolgende aanpak.

Opleiding en de praktijk

Er is veel vraag naar voegers. Vooral gemeenten vragen er nu heel veel naar. Ze maken dan snel de keuze voor een bedrijf, dat er wel een ‘papiertje’ voor heeft”, zegt Jotan. Het is niet gek dat vanuit gemeenten steeds meer aandacht komt voor dat ‘papiertje’. Het branchediploma, dat je ontvangt na het afronden van de opleiding Restauratie Voegen, staat namelijk voor een bepaald niveau van kennis en kunde met betrekking tot restauratieprojecten. Hierbij spelen de richtlijnen van stichting ERM een grote rol. Jotan had een voorsprong op zijn medestudenten door zijn werkervaring, maar dat gold niet voor al zijn medestudenten. Als er iets is wat hij zou mogen verbeteren aan de opleiding, dan is het de hoeveelheid praktijklessen. “Het is een leuke opleiding, maar met iets meer praktijk kunnen de studenten ook ervaring opdoen met het voegen. Verder is het een hartstikke leuke opleiding en een interessant vak. Mensen moeten het gewoon gaan doen”, zegt Jotan met een lach.

Gewoon doen! Lijkt de opleiding Restauratie Voegen je een leuke uitdaging? Kijk op de website voor meer informatie en schrijf je in.