Rick Groothuis heeft de ideale route doorlopen tot Specialist Restauratie Timmeren, maar is nog lang niet bij zijn eindstation

16-07-2024 | Er zijn meerdere wegen, die naar de titel restauratie specialist leiden, maar de ideale route wordt de doorlopende leerlijn genoemd. Rick Groothuis heeft op 28 juni 2024 zijn NCE-branchediploma voor Specialist Restauratie Timmeren in ontvangst mogen nemen en daarmee de doorlopende leerlijn grotendeels doorlopen. Echter, deze enthousiaste en gedreven timmerman heeft zijn eigen eindstation nog lang niet bereikt. De hoogste tijd om hem te vragen naar zijn ervaring met de doorlopende leerlijn en de stappen, die hij gaat zetten in de toekomst.

Even voorstellen

Rick was op jonge leeftijd al een creatieveling en altijd met zijn handen bezig. Hij wist goed wat hij wilde, timmerman worden, en daar is hij doelgericht mee aan de slag gegaan. Zijn vader werkt ook als timmerman in de bouw en probeerde zijn zoon te behoeden voor het zware lichamelijke werk. Hij probeerde hem een andere richting op te sturen, maar Rick hield voet bij stuk. Geboren en getogen in Borne belandde hij op een open dag bij RIBO in Hengelo. Een enthousiast verhaal van een docent zorgde ervoor dat hij zijn eerste stappen zette in de restauratiewereld. Rick werkt nu, als 21-jarige, al enkele jaren bij PHB Deventer op verschillende (restauratie)projecten. Het huidige restauratieproject waar hij aan werkt, is de Mariakerk in Deventer. “Bij de Mariakerk komen diverse restauratiewerkzaamheden aan bod, zoals demonteren, conserveren van natuursteen, houtrot, nieuwe ramen of ramen restaureren. Het werk is heel breed en dat maakt het leuk. Je moet van alle markten thuis zijn”, zegt Rick over de restauratiewerkzaamheden.

Rick aan het werk bij PHB Deventer.

Doorlopende leerlijn

Dankzij de open dag bij RIBO is Rick enthousiast gemaakt voor het restauratievak. Hij heeft zich ingeschreven voor de opleiding Technicus Hout en Restauratie (THR) en kwam daar voor het eerst in aanraking met restauratietechnieken en -werkzaamheden. “Ik wilde met hout werken en dan richting het oude ambacht. Je hebt een beperkt aantal mensen dat het vak uitoefent. Ik wil iets doen wat niet iedereen kan. Dat maakt het leuk”, zegt Rick. Tijdens deze opleiding heeft Rick stage gelopen bij PHB Deventer en is daar, na het afronden van zijn THR-opleiding, direct aan de slag gegaan. Hij koos voor een tussenjaar om zijn hoofd even leeg te maken en ervaring op te doen in het werkveld. Na de pauze wilde Rick verder leren. Hij vertelt: “Ik wil me specialiseren in het vak, voor mij is het nooit echt afgesloten. Eigenlijk is het pas klaar, als je met pensioen gaat. Je moet jezelf blijven doorontwikkelen en streven naar het beste.” De drive om meer kennis en kunde te vergaren, zorgde ervoor dat hij zich inschreef voor de NCE-opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen (SRTM). “De opleiding ging goed, maar het was wel veel in één jaar. Het vak Organisatie Bouwproces was nieuw en lastig. Je bent nog helemaal niet met het uitvoeren van werkzaamheden bezig en je wordt wel in de rol van uitvoerder gezet. Dan moet je heel veel regels weten en dan komt er veel op je af in een paar maanden tijd. Verder was het een mooie evaluatie om van je niveau 3 naar je niveau 4 te gaan, want de opleidingen sloten goed op elkaar aan”, zegt Rick.

Diploma-uitreiking Specialist Restauratie Timmeren/Metselen.

Liefde voor restauratie en het werk

Je weet op restauratieprojecten ongeveer waar je tegenaan kan lopen, maar je weet het nooit precies. Je krijgt de opdracht: het kozijn aan de onderkant is verrot, herstel dat maar. Vervolgens kom je erachter dat de hele onderdorpel verrot is. Dan ga je een nieuwe maken en dan kijk je naar het hout, naar verf, wat voor profiel je eraan gaat zetten en hoe je dat doet. Al die stappen bij elkaar, van begin tot het einde, maakt het een heel leuk verhaal”, zegt Rick. “Als je iets doet wat je leuk vindt, dan wil je jezelf daarin ontwikkelen en dan ga je er echt voor. Het is mijn passie, dit vak is wat mij roept.

Vervolgstappen

Rick is nog niet uitgeleerd. Volgend schooljaar gaat Rick de algemeen vormend onderwijs (AVO) module volgen, zodat hij naast het NCE-branchediploma ook zijn mbo 4 diploma op zak heeft. Vervolgens zou hij nog graag een hbo bachelor Bouwkunde volgen om zichzelf via die opleiding hoger op te leiden. “Het SRTM van het NCE is een prettige opleiding om te volgen, want je kunt uiteindelijk ook een doorstroom maken naar het hbo”, zegt Rick.

Rick zijn drive om te leren is eindeloos. Werk jij ook in de bouw en ben je toe aan een nieuwe stap? Kijk eens bij de NCE-erfgoedopleidingen. Wie weet word jij net zo enthousiast over de erfgoedsector en restauratieprojecten als Rick.