Rietdekker Andries Alting borgt met opleiding Erfgoed Rietdekken zijn vakmanschap

26-1-2022 | In maart begint de opleiding Erfgoed Rietdekken weer. In deze opleiding specialiseer je je in het omgaan met monumenten en doe je kennis op van de historische kapconstructies ónder het rieten dak. Ook ga je in de praktijklessen zelf volop aan de slag. Andries Alting van Rietdekkersbedrijf Alting heeft zich aangemeld en vertelt waarom hij de opleiding wil volgen: “Ik heb heel veel geleerd van mijn vader met zijn 45 jaar ervaring. Die vakkennis wil ik uitbreiden én aantoonbaar maken met een diploma.”

Rietdekkersbedrijf Alting is een echt familiebedrijf. Andries ging als kind al mee met zijn vader en leerde de kneepjes van het rietdekkersvak én van het timmervak van zijn vader. Andries’ opa had een bouwbedrijf en bouwde complete boerderijen nieuw, dus er was veel kennis en ervaring in de familie. Sinds 20 jaar werkt Alting in het familiebedrijf dat hij 11 jaar geleden geheel overnam. Zijn vader werkt sindsdien mee in het bedrijf voor de bouwkundige projecten en kapconstructies. 

Positieve geluiden collega-rietdekker

“Mijn vader heeft een enorme vakkennis. Als hij met pensioen gaat, is dat straks verdwenen uit het bedrijf. Het zegt een opdrachtgever niks dat ik het vak van hem geleerd heb, maar door het volgen van de opleiding Erfgoed Rietdekken maak ik mijn ervaring concreet. Daarnaast zag ik dat een bekende collega-rietdekker de opleiding al gevolgd had en er heel positief over was. Een diploma is belangrijk, soms lijkt het ‘papiertje’ zelfs belangrijker dan het vakmanschap. De eisen om aan monumenten te mogen werken worden steeds hoger en we willen als bedrijf graag  doorgaan in de restauratie.” 

De ambachtelijke kant van het rietdekken is in de loop der tijden niet wezenlijk veranderd. Wat verwacht Alting te leren in de opleiding? “Ik denk dat ik veel zal horen wat ik al weet. Dat komt door de enorme vakkennis van mijn vader en door het feit dat we naast rietdekken ook als bedrijf zelf kapconstructies bouwen. We zijn momenteel met de herbouw van een historische boerderij bezig, waarbij we de kapconstructie precies zo herbouwen als hij was. De historische balken waren te slecht om te hergebruiken. Die betrekken we van een andere boerderij die is gesloopt.” 

Rietdekker opleiden kost 4 tot 7 jaar

Alting heeft 7 mensen in dienst waarvan 2 leerlingen: “Leerlingen zijn bij ons 4 tot7 jaar in opleiding voor we ze echt loslaten. De een pakt het vak sneller op dan de ander, maar het is sowieso een stuk langer dan de MBO-opleiding duurt. Als ze een jaar met ons mee werken, zien ze natuurlijk niet alles. Daar heb je tijd voor nodig. Wij beschouwen de opleiding afgerond als ze niet alleen een boerderij gezien hebben, maar ook bijvoorbeeld een woonhuis en een molen en het onderhoud wat bij een rietendak komt kijken. Meestal volgen onze leerlingen de allround opleiding Timmeren, maar we hebben ook wel eens een student Geschiedenis gehad. Die kon in zijn vak geen werk vinden. Hij was heel praktisch ingesteld.” 

Interesse? 

Kijk hier voor meer informatie/inschrijven: Erfgoed Rietdekken.

Foto: Rietdekkersbedrijf Alting.