ROP-leerlingen leren het vak bij molen De Walvisch
19-12-2017 | Leerlingen Patrick en Wout restaureren Molen De Walvisch in Schiedam samen met hun leermeesters Domien en Ben. Zo worden zij opgeleid in het restauratievak. De restauratie wordt namelijk uitgevoerd als Restauratie Opleidingsproject, waarbij restauratieleerbedrijven, opleidingsbedrijven, ROC’s en de provincie Zuid-Holland betrokken zijn. Het opleiden van leerlingen is van groot belang voor het behoud van ons cultureel erfgoed.
Door Johan van Oosterhout
Molen De Walvisch is een stellingmolen uit 1794. Sinds een aantal jaren is de molen in bezit van de Stichting De Schiedamse Molens, die de molen een nieuwe bestemming als museummolen geeft. Tijdens de restauratie is de molen helemaal ingepakt met wit plastic om bescherming te bieden tegen de weersinvloeden. Hierdoor kunnen de metselaars de restauratie van het metselwerk en voegwerk grondig aanpakken. Leerling Wout volgt de oude opleiding Restauratie Timmeren niveau 3* bij leerbedrijf F. Bijl & Zonen uit Schiedam en de theorie bij ROC Mondriaan in Delft. Bijl & Zonen voorziet de molen van een nieuw interieur, want de molen wordt museum met een molenwinkel en een koffiecorner. Wout en zijn leermeester Ben werken onder andere aan de binnenwanden op de begane grond, die vanwege de nieuwe functie een volledig nieuwe indeling krijgt.
Leerling Patrick volgt de opleiding Timmeren niveau 2 bij leerbedrijf Restauratiewerkplaats Schiedam en de theorie bij ROC Scalda in Goes. Patrick en zijn leermeester Domien (zie foto onder) herstellen het staartwerk van de molen. De staart en het langschoor worden vernieuwd. Patrick is net gestart met zijn opleiding en het bevalt hem goed. De Restauratiewerkplaats heeft hem eerst een periode in dienst genomen als vakantiekracht om te wennen en om Patrick in de gelegenheid te stellen te ervaren of zijn keuze voor het restauratie timmervak de juiste is. Een goede zet van het bedrijf: Patrick zit helemaal op zijn plek. Hij weet nu al dat hij na de opleiding op niveau 2 verder wil met de opleiding Allround Timmerman niveau 3 en dan met de opleiding MBO 4 Specialist Restauratie Timmeren van het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen.
Al eeuwen wordt de praktijk van het ambacht overgedragen door leermeesters op leerlingen en dit gebeurt nu op Restauratie Opleidingsprojecten nog steeds zo, maar dan met de moderne kennis van materialen en gereedschappen.
Johan van Oosterhout is coördinator ROP Zuid-Holland. Meer weten? Neem dan contact op via johan.van.oosterhout@rop-nederland.nl.
*Deze opleiding voor timmerlieden startte voor de laatste keer in 2015. Leerlingen en vaklieden, die zich willen specialiseren in de restauratie, kunnen hier terecht voor meer informatie over de huidige opleidingsmogelijkheden:
Opleiding Specialist Restauratie Timmeren
Opleiding Specialist Restauratie Metselen
Opleiding Restauratie Voegen