Student van de maand:
León van Berkel van de opleiding Inspecteur Gebouwd Erfgoed
23-6-2021 | Sneller dan gepland organiseert het NCE de tweede editie van de opleiding Inspecteur Gebouwd Erfgoed. We starten weer in januari 2022. Voor de twaalf plaatsen hebben zich al zeven belangstellenden gemeld. Een van de deelnemers aan de huidige editie van de opleiding is Léon van Berkel, een echte vakfreak (eigen woorden). Het is de derde restauratieopleiding die Léon volgt bij het NCE. Een beter visitekaartje kunnen we niet wensen.
Léon van Berkel, uitvoerder bij Witte Bouw en Aannemersbedrijf in Amsterdam, volgt bij het NCE zijn derde opleiding, namelijk Inspecteur Gebouwd Erfgoed. Léon was er vanaf het begin van het NCE bij met de pilot voor de opleiding Specialist Restauratie Timmeren in Leiden in 2017/2018. Daarna volgde hij de twee-jarige opleiding Professional Restauratie in Amersfoort, waarvoor hij in 2020 zijn diploma haalde.
Léon, van oorsprong pattisier, kwam in 1995/96 in de bouw terecht als zij-instromer bij Witte Bouw en Aannemersbedrijf. In de loop der jaren legde Witte Bouw steeds meer de focus op restauratie en ontwikkelde zich tot gecertificeerd restauratiebouwbedrijf. Léon ontwikkelde mee. “Ik hield al van oude gebouwen, mijn vrouw trouwens ook, we zijn gek op de Amsterdamse School. Ik heb menig cursus bij het Nationaal Restauratie Centrum gevolgd. Ik wilde wel een restauratieopleiding volgen, maar die werd lange tijd alleen in Den Bosch en Arnhem gegeven. Dat was me te ver. Dus toen het NCE de pilot in Leiden organiseerde, heb ik me direct aangemeld.”
Inmiddels heeft Léon zich binnen Witte Bouw ontwikkeld tot de leidende factor bij restauratieprojecten: “Dat gaat van de uitvoering van restauraties tot het opnemen van nieuwe werken. Ik kan inmiddels mijn advies, kennis en expertise overal inzetten. Naast de uitvoering van mijn eigen projecten – ik heb net de restauratie van kerk De Krijtberg in Amsterdam afgerond – ondersteun ik mijn collega-uitvoerders en -timmerlieden. Een van hen volgt nu de opleiding Specialist Restauratie Timmeren. Daar kan ik hem dan bij helpen. Voor de werkzaamheden op kantoor heb ik veel aan de opleiding Professional Restauratie. Dat is een pittige opleiding, maar zeer de moeite waard.”
In september 2020 is Léon begonnen met zijn derde NCE-opleiding, een unicum, heel bijzonder! Helaas gooide de coronapandemie wel roet in het eten en moest NCE in december 2020 besluiten de lessen gedeeltelijk online te vervolgen. Léon is daar nuchter over: “Voor organisatie bouwproces en bouwgeschiedenis was het niet zo erg, maar voor het echte inspectiewerk zouden we naar monumenten gaan. Dat kon helaas niet, maar dat gaat in september 2021 alsnog gebeuren. Daar heb ik heel veel zin in! Het is een geweldige aanvulling op mijn restauratiekennis om te leren bewust naar gebreken aan panden te kijken en die gebreken goed in kaart brengen.”
“Ondanks dat alles anders loopt door corona vind ik de opleiding weer hartstikke leuk. Het leukste bij het NCE is dat je allemaal als restauratievaklieden en -professionals bij elkaar zit. Dat zijn nu eenmaal hele enthousiaste vakfreaks. Daar geniet ik van. We gaan bij Witte Bouw een gevelsteen terugplaatsen op de Bikkersgracht. Daarvoor heb ik een man gesproken van de Vereniging voor Gevelstenen. Die wist daar zoveel over te vertellen! Dat merk je bij Klaas en Willard* ook. Dat maakt de opleiding zo leuk. Toen ik de opleiding Professional Restauratie afgerond had , miste ik dat wekelijkse contact met de docenten en medestudenten gewoon. Ik hou van het restauratievak en wil er zoveel mogelijk over leren. En ik vind het leuk om mijn kennis over te dragen op mijn collega’s. We hebben nu een nieuwe leerling van 34 jaar, ook een zij-instromer, maar dan vanuit de IT. Hij gaat eerst een paar jaar timmeren om handigheid te krijgen. Je ziet best vaak dat mensen willen omscholen, maar ik kom regelmatig tegen dat mensen een verkeerd beeld van timmeren hebben, dat ze te makkelijk over het vak denken. Daar lopen sommigen op stuk. Timmeren is een moeilijk vak, je moet steeds 10 stappen vooruitdenken om je opdracht voor elkaar te krijgen. Dat verbaast mensen.” De spijker op zijn kop, Léon.
*Klaas Boeder en Willard zijn beide docent, auteur van lesstof en kwaliteitsbewaker.
Meer informatie over de opleiding: Inspecteur Gebouwd Erfgoed.