Voor het vakmanschap naar het buitenland
24-5-2018 | Arian de Goede ging na zijn opleiding Meubelmaken naar het West-Dean College in West-Sussex, Engeland. Aan het Hout- en Meubileringscollege (HMC) had hij de specialisatie Meubelrestauratie gekozen, maar hij merkte dat hij daarna niet verder kon studeren in Nederland. Voor een vervolgstudie op HBO-niveau maakte hij de oversteek naar Engeland en liet vriendin en familie hier achter.
Hij heeft er zijn eerste jaar bijna opzitten. Tijdens een korte vakantie in Nederland vertelt Arian over zijn ervaringen: “Eigenlijk viel de overstap naar West-Dean best mee. Natuurlijk is het jammer dat er in Nederland niet zo’n unieke plek is waar je op allerlei vlak veel kunt leren. En het is best een hele onderneming. Maar het is de moeite waard! We leren en wonen op de campus, midden op het landgoed West-Dean, tussen bossen en weilanden. Je zit in een soort bubbel met gelijkgestemden, mensen met dezelfde passie en interesse van wie ik intussen ieders naam ken. Ik ben één van de 70 vaste studenten, afkomstig uit de hele wereld. Je krijgt van 9 tot 17 uur les, maar iedereen is ’s avonds ook met zijn/haar vak bezig, of, wat ook vaak gebeurt, met het vak van een ander. Als je leergierig bent, zoals ik, is dat perfect!”
Ingestroomd op AD-niveau
“Edward James was de grondlegger van dit scholencomplex. Uit zijn nalatenschap ontstond The School of Art (voor nieuw werk, voornamelijk hedendaagse kunst en muziek instrumenten) en The School of Conservation (voor restauratie van keramiek, papier, metaal, uurwerken en meubels). Eigenlijk moest ik beginnen met het FdA programma voor ‘Furniture Conservation’ (niveau 4, gelijk aan mijn opleiding aan het HMC), maar het is me gelukt om meteen te starten op niveau 5, wat wij Associate Degree of AD noemen. De dingen die ik uit het FdA programma miste, heb ik in mijn vrije tijd kunnen inlopen. Volgend jaar hoop ik mijn graduate (op niveau 6, gelijk aan HBO) te doen.”
Conserveren of restaureren
“Als wij het over ‘restauratie’ hebben, spreken zij liever van ‘conservation’, uitgeoefend door een ‘conservator’. Ik leer dat een restauratieproces niet zonder uitgebreid onderzoek kan. Zo wordt de juiste behandeling bepaald. Maar ik denk dat in de praktijk de aanpak meer wordt bepaald door de wens van de klant met betrekking tot het toekomstig gebruik. Aan de werkbank ben ik vooral echt aan het conserveren. Tussendoor maak ik dan bijvoorbeeld een ‘Nuggel-joint’, omdat ik die dan tegenkom, maar nog niet ken. Of ik maak uitstapjes naar draaiwerk en houtsnijwerk. Onze docent moedigt dit ook aan. Eén keer in de twee weken doe ik mee met ‘The Blacksmith Society’. We zijn dan lekker op een aambeeld bezig.”
Iets voor Nederland?
“Wat zou het mooi zijn als deze multidisciplinaire formule naar Nederland overgebracht kon worden. In Nederland missen wij wel zo’n opleiding. Zonde, want de vakkennis is zo weg. Het is met al die disciplines wel kostbaar, maar met wat creatieve oplossingen moeten we als welvarend land toch zo’n opleiding kunnen bekostigen? Gelukkig kreeg ik hulp van een sponsor om deze tussenstap via het West Dean College te maken. Ik hoop dat ik na het graduate programma kan instromen bij de opleiding Conservation and Restauration aan de Universiteit van Amsterdam. Anders zou ik na het graduate jaar bij het West Dean College een extra jaar voor de Post Graduate/Master kunnen doen. Nog een extra jaar skypen met mijn vriendin! Tja…”
Voor informatie over meubelrestauratie-opleidingen:
https://www.hmcollege.nl/
https://www.westdean.org.uk/
www.uva.nl/disciplines/conservering-en-restauratie