Erfgoed Rietdekken
Doelgroep
De opleiding is bestemd voor allround opgeleide rietdekkers, die regelmatig werkzaam zijn in de monumentenzorg en zich de specifieke aspecten van dit vakgebied eigen willen maken.
De opleiding is ontwikkeld in samenspraak met de Vakfederatie Rietdekkers.
“Investeren in opleiden is een investering voor de deelnemer, het bedrijf en de toekomst van cultureel erfgoed!”
- Joost Kreuger, technisch adviseur Vakfederatie Rietdekkers
Perspectief
Met deze opleiding ben je goed toegerust op het werk als gespecialiseerd erfgoedrietdekker.
Monumentale kennis
In de opleiding Erfgoed Rietdekken wisselen theorie en praktijk elkaar af. In de theorielessen komen onderwerpen aan bod zoals:
- introductie historische bouwtechnieken,
- bouwgeschiedenis en bouwsporen,
- gebint- en kapconstructies,
- organisatie bouwproces,
- ERM-uitvoeringsrichtlijnen,
- URL 4004 Rietbedekking,
- voorbereidende werkzaamheden en
- samenwerking met andere vakdisciplines.
De praktijklessen gaan over:
- kwaliteit van riet,
- bijzondere vormen van rietdekken en
- conservering en onderhoud.
Instroomniveau en -voorwaarden
Vakdiploma Rietdekker met enkele jaren werkervaring.
Veiligheid
In de restauratie kom je tal van risico’s tegen. Voor studenten van NCE-opleidingen die na 1 januari 2024 starten is het bezit van een geldig Basis-VCA diploma (1) verplicht. Mocht je dit diploma nog niet hebben, dien je het vóór het afsluitende examen van de NCE-opleiding alsnog te behalen en een kopie van je Basis-VCA diploma aan het NCE te sturen via info@erfgoedopleidingen.nl o.v.v. je naam en de naam van de NCE-opleiding. Studenten die nu al een NCE-opleiding volgen, adviseren wij om het Basis-VCA diploma te behalen.
(1) of een geldig bedrijfscertificaat met in het persoonlijk veiligheidspaspoort aantoonbaar de gevolgde cursussen en/of trainingen op gebied van persoonsveiligheid.
Je diploma’s, werkervaring en verdere instroomvoorwaarden worden na je inschrijving in een intake gecheckt. Zodra de intake heeft plaatsgevonden, laten we je weten of je inschrijving wordt geaccepteerd.
Diploma
Je sluit de opleiding af met een branchediploma van het NCE. Dit branchediploma voldoet aan de scholingseisen die de Stichting ERM stelt bij certificering van een bedrijf.
Subsidie
Ambachtenstipendium Restauratie
Zzp-ers en bedrijven met maximaal 3 fte in de uitvoerende functies kunnen een tegemoetkoming in de kosten krijgen uit het Ambachtsstipendium, dat het NCE namens het Cultuurfonds beheert. Als de inschrijving voor een NCE-opleiding/studiemodule na een intake vanuit NCE definitief is geworden, stelt NCE vast of de betreffende deelnemer voldoet aan het selectiecriterium.De omschrijving, voorwaarden en werkwijze rond het stipendium zijn vastgelegd in het Reglement Ambachtenstipendium Restauratie (download pdf).
Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Hellende Daken
Rietdekkers, die vallen onder de CAO Hellend Dak, kunnen een opleidingssubsidie aanvragen bij de het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Hellende Daken. Kijk voor de hoogte van de subsidie en de voorwaarden op de site https://www.hellendedaken.nl/opleiden-en-ontwikkelen/subsidies/
Wat je moet weten over de prijs en de voorwaarden
- De actuele prijs (voor zover bekend) van deze opleiding staat bij Basisinformatie (in het lichtblauwe kader bovenaan).
- Koffie en thee zijn bij de prijs inbegrepen.
- Tenzij anders aangegeven zijn de kosten voor maaltijden (lunch of avondmaaltijd), eventuele excursies en mogelijke andere, extra zaken niet inbegrepen bij de prijs.
- De lesmappen zijn bij de prijs inbegrepen en worden aan het begin van de opleiding uitgereikt. Het copyright op de lesstof berust bij het NCE. Dit betekent dat de informatie uit de lesmap(pen)/readers niet verveelvoudigd of openbaar gemaakt mag worden, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van het NCE.
- De student zorgt tijdens de opleiding zelf voor de benodigde gereedschappen.
- De opleiding start alleen bij voldoende inschrijvingen.
- Algemene voorwaarden
De opleidingen van het NCE zijn bedoeld voor mensen die in dienst van een werkgever of als zzp-er werkzaam zijn in de restauratie. De algemene voorwaarden van het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen zijn op al onze opleidingen van toepassing. Na inschrijving is annulering niet meer mogelijk en is de opleidingsprijs verschuldigd.
Download: Algemene voorwaarden (incl. klachtregeling) voor bedrijven (werkgevers van de studenten) en zzp-ers.
Wil je persoonlijk geïnformeerd worden over deze opleiding?
Stuur dan een e-mail met je naam en e-mailadres naar info@erfgoedopleidingen.nl en vermeld dat je informatie wilt ontvangen over de opleiding Erfgoed Rietdekken.
Factsheet
Gedetailleerde informatie over de opleiding is terug te vinden in het factsheet. Je kunt het factsheet hier downloaden: Erfgoed Rietdekken.
BASISINFORMATIE
Erfgoed Rietdekken
Niveau: Vergelijkbaar met mbo-3+
Locatie Vakfederatie Rietdekkers, Nijkerk.
Prijs € 2.150,- (excl. btw), incl. lunch.
Start N.t.b.
Duur De duur van de opleiding is 3 maanden en bestaat uit 6 lesdagen.
Lesdagen/tijden De lesdagen vinden plaats in 3 sets van 2 aaneensluitende lesdagen, verspreid over het lesjaar. Een lesdag is van ca. 08.30 tot 16.00 uur.
Data
N.t.b.
Aantal deelnemers 8 personen
Klik hier voor meer informatie over de prijs.
Op dit moment kan er niet worden ingeschreven voor deze opleiding. Interesse? Laat het ons weten.
Interesse
Wij nemen contact op, zodra alle gegevens bekend zijn en de inschrijving voor de opleiding officieel van start gaat.