Ambachtenstipendium verlaagt de drempel tot bij- en nascholing voor vakspecialisten

22-04-2024 | Het Cultuurfonds heeft € 50.000 beschikbaar gesteld om NCE-opleidingen en -studiemodules voor vakspecialisten toegankelijker te maken. Het Ambachtenstipendium voor het schooljaar 2023/2024 is beschikbaar voor zzp’ers en kleine bedrijven met max. 3 fte. De stap om een vakspecialistische opleiding of studiemodule te volgen voor zelfstandigen en kleine bedrijven is groot. Dankzij de financiële ondersteuning van het Cultuurfonds wordt de drempel om in te schrijven verlaagd.

Glazenier Dorine van der Starre

Het afgelopen jaar is het Ambachtenstipendium 40 keer toegekend aan vakspecialisten voor het volgen van een NCE-opleiding en/of -studiemodule. Ook Dorine van der Starre maakt gebruik van het Ambachtenstipendium. De gepassioneerde glazenier heeft van haar hobby haar werk gemaakt. Na jaren in de zorg te hebben gewerkt, heeft zij het roer omgegooid. Nu werkt ze fulltime als glazenier en is zij mede-eigenaar van Glasatelier Bonder. “Als psycholoog werk je veel met je hoofd en ik wilde graag met mijn hoofd én mijn handen werken”, zegt Dorine. Ze is altijd al geïnteresseerd geweest in glas, maar koos na de middelbare school in eerste instantie voor een 'veilige' studie en loopbaan. Naast haar werk volgde zij cursussen en workshops op het gebied van glas in lood. Zij bleek gevoel te hebben voor het ambacht en werd door de eigenaar van Glasatelier Bonder gevraagd het glasatelier samen met hem te gaan runnen en op termijn over te nemen. Dorine heeft geluk gehad met een goede leermeester, die haar wegwijs maakte in het vakgebied. Deze leermeester en haar eigen hoge dosis intrinsieke motivatie hebben haar tot het niveau gebracht waar ze nu is. Maar het kan uiteraard altijd beter. Ze blijft daarom op zoek naar mogelijkheden om haar kennis en kunde uit te breiden.

Glazenier Dorine

Zoektocht naar opleiding, bij- en/of nascholing

De honger naar kennis over het glazeniersvak is lastig te stillen in Nederland. “Helaas zijn er zeer weinig opleidingen om glazenier te worden. Dat geldt helemaal voor een volwassen zij-instromer. Zeker in het noorden moet je het geluk hebben een goede leermeester te treffen, aangezien er geen grote glasateliers meer zijn waar je een tijd mee kunt lopen. In Boxtel zit de voltijd mbo-opleiding Creatief vakman, waar je voor de specialisatie glas in lood kunt kiezen. Maar dat was voor mij niet haalbaar”, zegt Dorine. Sinds 2021 biedt het NCE de opleiding Restauratie Glazenier aan. Dorine heeft zich voor de opleiding ingeschreven en kan niet wachten tot de opleiding begint. Door de pittige toelatingseisen en de relatief hoge opleidingsprijs zijn er op dit moment te weinig glazeniers om dit voorjaar een editie van start te laten gaan.

Als alternatief heeft Dorine zich ingeschreven voor drie studiemodules van Restauratie Roerend Erfgoed, namelijk: Kunstgeschiedenis voor restauratoren, Basischemie voor restauratoren en Documentatie in woord en beeld. Op de vraag of ze de vierde studiemodule Geschiedenis, Theorie, Ethiek en Besluitvorming van conservering en restauratie ook gaat volgen, zegt ze volmondig ja. “De studiemodules zijn ambacht overstijgend en dat is een mooie invulling voor aankomend jaar, maar natuurlijk houd ik wel de hoop dat de NCE-opleiding Restauratie Glazenier het volgende jaar begint. Het leuke aan deze studiemodules is dat je ook mensen uit andere disciplines ontmoet, maar wel allemaal binnen de restauratiebranche. Je hebt verschillende gezichtspunten, maar ook veel overeenkomsten. Omdat je bij een restauratieproject ook vaak met andere vakmensen, met gemeenten en/of opdrachtgevers samenwerkt, is het handig wanneer je wat breder bent opgeleid, zodat je makkelijker met anderen kunt communiceren”, zegt Dorine. Naast het feit dat de opleidingen en studiemodules een educatieve functie hebben, is het ook een ontmoetingsplek.

Ambachtenstipendium als ondersteuning

Op het moment dat duidelijk werd dat de opleiding Restauratie Glazenier niet startte, heeft opleidingscoördinator Esther Wieringa verteld over de studiemodules en de mogelijkheden van het Ambachtenstipendium. Als je het nu doet, dan kan het voor de helft van de prijs, werd er gezegd. En dat is mooi meegenomen. Wij zijn een klein bedrijf, we werken met zijn tweeën en ik kan me goed voorstellen dat het krijgen van zo’n korting voor meerdere kleine bedrijven of zzp’ers doorslaggevend kan zijn”. De bekendheid van het Ambachtenstipendium is nog niet zo groot en daar valt zeker nog winst te behalen. Als de subsidie beter bekend zou zijn bij de vakspecialisten, dan kan het zomaar zijn dat de bijdrage ervoor zorgt dat nog meer vakspecialisten zich inschrijven voor een NCE-opleiding en/of -studiemodule.

De bijdrage van het Cultuurfonds maakt een verschil voor vakspecialisten en maakt de NCE-opleidingen en -studiemodules toegankelijker. Gelukkig is eind maart 2024 besloten dat het resterende Ambachtenstipendium van het schooljaar 2023/2024 gebruikt mag worden in het schooljaar 2024/2025. Scholing is van onmiskenbaar belang bij het onderhouden van het niveau van de vakmannen en –vrouwen, die zorg dragen voor het (roerend) erfgoed van Nederland. Meer weten over het Ambachtenstipendium? Je leest het hier.