Restauratie Roerend Erfgoed Documentatie
Doelgroep
Onder professionele restauratoren van roerend erfgoed bestaat behoefte aan het actief onderhouden van kennis en praktische vaardigheden, onder andere op het gebied van het documenteren van restauraties.
Het NCE voorziet in deze behoefte door het aanbieden van de specialisme overstijgende studiemodule ‘Documentatie in woord en beeld’. Deze studiemodule is ontwikkeld in samenwerking met restauratoren van Restauratoren Nederland, Art Restorers Association Nederland en Restauratoren Vereniging Noord.
“Door heldere, goed gestructureerde en volledige documentatie in woord en beeld van restauratie-ingrepen beschermen we het verleden en de toekomst van ons roerend erfgoed.”
- Machteld Jacques, docent studiemodule en zelfstandig restaurator van hout en meubelen & Collectiemanager Vereniging Hendrick de Keyser
Perspectief
Het documenteren van het conserveren en restaureren is een cruciaal onderdeel van de werkzaamheden van een professionele restaurator. Het belang van deze documentatie is een essentieel onderdeel van het beheer en behoud van ons cultureel erfgoed. Ook vormt documentatie één van de fundamenten voor de planning van preventieve conservering en het monitoren van collecties. Bovendien vormt de documentatie een belangrijke informatiebron als onderdeel van de biografie van een object en een script voor toekomstige conservering en restauratie. Deze module gaat in op de geschiedenis van documentatie en de praktijk van documentatie in woord en beeld.
Objecten of voorwerpen openen een wereld aan informatie en kunnen eindeloze vragen over ons én hun verleden oproepen, maar ook beantwoorden. Wat echter niet altijd wordt (h)erkend door de bezoeker van een museum, door een verzamelaar of bij een archeologische opgraving, is dat deze objecten in de loop der tijd veranderen. Vanaf het moment dat ze zijn gemaakt, tot op het moment dat ze niet meer bestaan. Een object is geen statisch goed, maar voortdurend aan verandering onderhevig: al dan niet zichtbaar. Het goed vastleggen van het onderzoek, de besluitvorming en de behandelingen aan het object in woord én beeld vormen de kern van deze module.
De studiemodule Documentatie in woord en beeld wordt afgesloten met een praktijkopdracht. Bij voldoende resultaat ontvangt de deelnemer een NCE-certificaat. Met NCE-certificaten kun je aantonen dat je actief bent met bij- en nascholing. Dit is onder meer relevant voor mogelijke deelname aan het Restauratoren Register. De studiemodules tellen mee als nascholing of als bijscholing in het kader van de tijdelijke Overgangsregeling Restauratoren Register.
Kader
Het professioneel restaureren van roerend erfgoed vereist het actief onderhouden van je kennis en vaardigheden, het actueel houden van je vakbekwaamheid is vanzelfsprekend voor een professioneel restaurator.
De studiemodule Documentatie in woord en beeld maakt deel uit van een samenhangend bij- en nascholingsprogramma voor restauratoren van roerend erfgoed (incl. beschilderde oppervlakken in een historische binnenruimte). Naast deze studiemodule biedt het NCE de studiemodules ‘Basischemie voor restauratoren’ en ‘Geschiedenis, Theorie, Ethiek en Besluitvorming van Conservering en Restauratie’ aan en in 2024 zal naar verwachting ook de module Historische vervaardiging & materiaalgebruik: literatuur, historische bronnen en het object als bron aangeboden worden.
Heb je interesse in meer studiemodules voor restauratoren van roerend erfgoed? Dan kan je je nu ook inschrijven voor deze studiemodules:
Geschiedenis, theorie, ethiek en besluitvormging van conservering en restauratie
Documentatie in woord en beeld
Kunstgeschiedenis voor restauratoren
Relatie met het Restauratoren Register
Met NCE-certificaten kun je aantonen dat je actief bent met bij- en nascholing. Dit is onder meer relevant voor mogelijke deelname aan het Restauratoren Register. De studiemodules tellen mee als nascholing of als bijscholing in het kader van de tijdelijke Overgangsregeling Restauratoren Register.
Instroomniveau en -voorwaarden
Mbo-4 diploma of gelijkwaardig door werkervaring.
Voorafgaand aan de studiemodule ontvangen we graag een restauratierapport, dat door jouzelf is opgesteld (voor beschilderde oppervlakken mag dit rapport in teamverband zijn opgesteld). Het rapport dient te zijn voorzien van een korte zelfreflectie/uitleg van max. 200 woorden.
Tijdens de studiemodule ga je je eigen restauratieverslag bewerken volgens de regels der kunst van het juist en volledige documenteren van restauratie-ingrepen in woord en beeld.
Je diploma’s, werkervaring en verdere instroomvoorwaarden worden na je inschrijving in een intake gecheckt. Mocht e.e.a. naar de inschatting van het NCE onvoldoende zijn, dan wordt je inschrijving door het NCE niet geaccepteerd.
Subsidie
Ambachtenstipendium Restauratie
Zzp-ers en bedrijven met maximaal 3 fte in de uitvoerende functies kunnen een tegemoetkoming in de kosten krijgen uit het Ambachtsstipendium, dat het NCE namens het Cultuurfonds beheert. Als de inschrijving voor een NCE-opleiding/studiemodule na een intake vanuit NCE definitief is geworden, stelt NCE vast of de betreffende deelnemer voldoet aan het selectiecriterium.De omschrijving, voorwaarden en werkwijze rond het stipendium zijn vastgelegd in het Reglement Ambachtenstipendium Restauratie (download pdf).
Wat je moet weten over de prijs en de voorwaarden
- De actuele prijs (voor zover bekend) van deze opleiding staat bij Basisinformatie (in het lichtblauwe kader bovenaan).
- Koffie en thee zijn bij de prijs inbegrepen.
- Tenzij anders aangegeven zijn de kosten voor maaltijden (lunch of avondmaaltijd), eventuele excursies en mogelijke andere, extra zaken niet inbegrepen bij de prijs.
- Het lesmateriaal is bij de prijs inbegrepen en wordt aan het begin van de studiemodule uitgereikt. Het copyright op de lesstof berust bij het NCE. Dit betekent dat de informatie uit de lesmap(pen)/readers niet verveelvoudigd of openbaar gemaakt mag worden, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van het NCE.
- De studiemodule start alleen bij voldoende inschrijvingen.
- Algemene voorwaarden
De studiemodules van het NCE zijn bedoeld voor mensen die in dienst van een werkgever of als zzp-er werkzaam zijn in de restauratie. De algemene voorwaarden van het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen zijn op al onze opleidingen, studiemodules en trainingen van toepassing. Na inschrijving is annulering niet meer mogelijk en is de studiemoduleprijs verschuldigd, tenzij na een intake, de inschrijving door NCE niet wordt geaccepteerd, omdat niet wordt voldaan aan de instroomvoorwaarden.
Download: Algemene voorwaarden (incl. klachtregeling) voor bedrijven (werkgevers van de studenten) en zzp-ers.
Wil je persoonlijk geïnformeerd worden over deze opleiding?
Stuur dan een e-mail met je naam en telefoonnummer naar info@erfgoedopleidingen.nl en vermeld dat je informatie wilt ontvangen over de studiemodule Documentatie in woord en beeld voor het vakgebied Restauratie Roerend Erfgoed.
BASISINFORMATIE
Vakgebied Restauratie Roerend Erfgoed
Niveau: Vergelijkbaar met hbo werk- en denkniveau
Studiemodule Documentatie in woord en beeld
Locatie Klooster Ter Eem, Amersfoort.
Prijs € 600,- (excl. btw).
Start Oktober 2025
Duur De duur van de studiemodule is 2 lesdagen. Een lesdag is van ca. 08.30 tot 16.00 uur.
Lesdagen/tijden Een lesdag is van ca. 08.30 tot 16.00 uur.
Data
8 oktober 2025
29 oktober 2025
Aantal deelnemers 10 personen
Klik hier voor meer informatie over de prijs.
Heb je interesse in meer studiemodules voor restauratoren van roerend erfgoed? Dan kan je je nu ook inschrijven voor deze studiemodules: