Restaurator Guido Bouwhuis vertelt over de NCE-studiemodule Documentatie

11-09-2024 | Volgende maand start een nieuwe editie van de NCE-studiemodule Documentatie in woord en beeld. Oud-cursist Guido Bouwhuis, antiekrestaurator, heeft de studiemodule afgelopen jaar gevolgd en goed afgerond. Benieuwd naar zijn ervaringen? Lees snel verder.

Even voorstellen

Ooit is Guido Bouwhuis, met de droom om muziekinstrumenten te maken, gestart aan de MTS-opleiding bij het Hout- en Meubileringscollege. Na vele omwegen is hij aanbeland in de antiekrestauratie. Sinds 1997 heeft hij zijn eigen bedrijf, Guido Bouwhuis Antiekrestauratie en Meubelmakerij, in Drenthe. Hij bezit intrinsieke motivatie en wil altijd meer leren over zijn vak en de moeilijkheden waar hij tegenaan loopt. “Ik heb altijd naar iets gezocht. Eerst heb ik in de omgeving gekeken of ik contact kon leggen met vakgenoten, maar 25 jaar geleden was de situatie heel anders. Veel mensen waren bezig met handel en dat zorgde voor stevige concurrentie. Contact zoeken en het opzetten van samenwerkingsverbanden was echt niet te doen hier”, vertelt Guido. “Ik heb verschillende cursussen gevolgd en op die manier scharrel je informatie bij elkaar.

Guido Bouwhuis

Studiemodule Documentatie in woord en beeld

Via ARA Nederland werd hij ingelicht over de NCE-studiemodule Documentatie in woord en beeld. "Ik vond het heel interessant, maar ik vond het ook pittig. Het was een inspirerende studiemodule. Machteld Jacques (docent) kan zeer boeiend vertellen en uitwijden over onderwerpen. Er schuilt veel kennis in Machteld en daar was ik zeker van onder de indruk. Er is niet specifiek één punt wat is bijgebleven, maar het is meer het feit dat je gaat documenteren. Dat brengt je tot het veel scherper kijken naar het object waar je mee bezig bent. Tijdens mijn eigen werk ben ik niet continu bezig met documenteren, omdat de meubelen waar ik mee werk niet per se van kunsthistorische waarde zijn. Ik maak wel fotoreportages, maar dat is voornamelijk op verzoek van de klant. Direct na de studiemodule heb ik wel enkele opdrachten gedocumenteerd. Je merkt dat het je kijk op het werk aanscherpt”, zegt Guido.

Rococo-doosjes gemaakt van cederhout door Guido Bouwhuis.

Kruisbestuiving

De studiemodules zijn specialisme overstijgend wat ervoor zorgt dat je de module volgt samen met vakspecialisten met dezelfde of juist een totaal andere achtergrond. “Dat is heel leuk en het maakt de studiemodule extra interessant. Er waren enkele vakgenoten en dat zorgde ervoor dat je bepaalde onderwerpen wilt bespreken. Een collega vertelde over een project waar hij mee bezig was, het bouwen van een historisch interieur. Die hebben ze afgewerkt met een olie en daar wilde ik alles van weten”, vertelt Guido enthousiast. Gelukkig is de stevige concurrentie voorbij en kunnen vakspecialisten ervaringen uitwisselen, dialogen starten en samen discussiëren over actuele thema’s rond het thema restauratie. “We zijn geen concurrenten meer, we zijn lotgenoten met passie voor het vak. Deze module is de aanleiding geweest om verder te zoeken naar contacten hier in de regio en dat heeft leuk uitgepakt”, vertelt Guido.

Wil jij ook graag een NCE-studiemodule volgen? De eerstvolgende editie van Documentatie in woord en beeld vindt in oktober a.s. plaats. Schrijf je op tijd in, want er zijn nog maar vier plekken beschikbaar. In november a.s. vindt de NCE-studiemodule Geschiedenis, Theorie, Ethiek en Besluitvorming van Conservering en Restauratie plaats. Ook voor deze studiemodule geldt: vol = vol. Dus wees er op tijd bij.