Hovenier Historisch Groen
Doelgroep
Ben jij allround hovenier, beheerder of medewerker van gemeentelijke diensten en organisaties, die werkzaam zijn in historisch groen zoals bijv. Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer?
In de cursus Hovenier Historisch Groen leer je de kennis om in het historisch groen te werken.
De cursus is tot stand gekomen in samenwerking met de Stichting Kennisontwikkeling Groen Erfgoed (SKGE).
“Het is belangrijk om te leren kijken naar het verhaal van een historische groene plek en je af te vragen waarom iets staat zoals het er staat, vóórdat de schop de grond in gaat.”
- Ruurd en Deyke van Donkelaar, Van Donkelaar groenadvies en NCE-projectleiders
Perspectief
Het in standhouden van historische tuinen en parken staat centraal in de cursus. Je doet kennis op over inrichting, structuur, elementen, materialen en historische beplanting. Daarnaast wordt aandacht besteed aan het herkennen van tuinstijlen en de historische ontwikkeling van groen erfgoed. Met de opgedane kennis kan de hovenier beter de plannen voor onderhoud en restauratie van historisch groen (mede) opstellen en in de praktijk uitvoeren.
Monumentale kennis
Theorie en praktijk komen beide uitgebreid aan bod. In elk blok wordt de lesstof op een passende historische locatie aangeboden waarbij de theorie meteen in praktijk gebracht wordt in de tuin of het park. Om er een paar te noemen: Kasteel Huis Bergh, ’s-Heerenberg; Park Sonsbeek, Arnhem; De Overtuin, Warnsveld; Kasteel de Wildenborch, Vorden; Historische Stadswallen, Zaltbommel en Huis Schouwenburg, ’t Harde.
Leestip Vakkennis in het groen, Onze Eigen Tuin, herfst 2022: een leuk artikel van de hand van Deyke Jannink over de opleiding en over een lesdag op de Trompenburg tijdens het blok Heesters en Hagen.
Onderwerpen van de blokken
In de cursus is de uitvoeringsrichtlijn Hovenierswerk historische tuinen en parken (URL 6010) van de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM) verwerkt. De blokken volgen de onderwerpen die in deze URL aan bod komen, maar worden niet noodzakelijk in dezelfde volgorde in de tijd gegeven.
Blok 1. Introductie en organisatie historisch groen (6 dagen in de maanden september, oktober en november).
Blok 2. Ruimtelijke inrichting (6 dagen in de maanden september, oktober en november).
Blok 3. Bomen en boselementen (4 dagen in de maanden september, november en januari).
Blok 4. Heesters en hagen (3 dagen in februari, april en juni).
Blok 5. Moestuin en boomgaard (4 dagen in oktober, februari, maart en juni).
Blok 6. Borders, bloemperken en kuipplanten (3 dagen in februari, april en juni).
Blok 7. Stinzenplanten (2 dagen in februari en april).
Blok 8. Gazons en graslanden (2 dagen in juli en september).
Examen (1 dag).
Studiebelasting
Je rondt iedere blok af met een huiswerkopdracht. Per huiswerkopdracht is de studiebelasting 8 tot 16 uur, dit is afhankelijk van de omvang van het blok. Voor het eindexamen maak je een verslag van een zelf uitgekozen historische locatie en in het eindgesprek wordt dit verslag besproken met 2 examinatoren.
Instroomniveau en -voorwaarden
Hovenier mbo-niveau 3 of 4 met liefst ca. 2 jaar ervaring in het onderhoud van groen.
Je diploma’s, werkervaring en verdere instroomvoorwaarden worden na je inschrijving in een intake gecheckt. Zodra de intake heeft plaatsgevonden, laten we je weten of je inschrijving wordt geaccepteerd.
Diploma
Elk blok wordt afgesloten met een beoordeling de huiswerkopdracht. Wanneer blokken minimaal met een voldoende zijn afgerond, kan de student deelnemen aan het eindexamen om het NCE branchediploma Hovenier Historisch Groen te behalen. Dit branchediploma voldoet aan de scholingseisen die de Stichting ERM stelt bij certificering van een bedrijf.
Subsidie
Ambachtenstipendium Restauratie
Zzp-ers en bedrijven met maximaal 3 fte in de uitvoerende functies kunnen een tegemoetkoming in de kosten krijgen uit het Ambachtsstipendium, dat het NCE namens het Cultuurfonds beheert. Als de inschrijving voor een NCE-opleiding/studiemodule na een intake vanuit NCE definitief is geworden, stelt NCE vast of de betreffende deelnemer voldoet aan het selectiecriterium.De omschrijving, voorwaarden en werkwijze rond het stipendium zijn vastgelegd in het Reglement Ambachtenstipendium Restauratie (download pdf).
Colland Arbeidsmarkt
Hoveniersbedrijven, die vallen onder de CAO Hoveniers en die premie betalen voor hun werknemers aan het Colland Arbeidsmarkt, kunnen bij Colland Arbeidsmarkt een subsidie van 75% van de kosten per blok aanvragen met een maximum van € 1.000,- per kalenderjaar per medewerker. Bekijk de voorwaarden op www.collandarbeidsmarkt.nl.
LET OP Tot uiterlijk 2 maanden na de laatste cursusdag van een blok kunnen de kosten per blok gedeclareerd worden bij Colland Arbeidsmarkt. Daarna is declareren niet meer mogelijk.
Wat je moet weten over de prijs en de voorwaarden
- De actuele prijs (voor zover bekend) van deze cursus staat bij Basisinformatie (in het lichtblauwe kader bovenaan).
- Koffie en thee zijn bij de prijs inbegrepen.
- Tenzij anders aangegeven zijn de kosten voor maaltijden (lunch of avondmaaltijd), eventuele excursies en mogelijke andere, extra zaken niet inbegrepen bij de prijs.
- De lesmappen zijn bij de prijs inbegrepen en worden aan het begin van de blokken uitgereikt. Het copyright op de lesstof berust bij het NCE. Dit betekent dat de informatie uit de lesmap(pen)/readers niet verveelvoudigd of openbaar gemaakt mag worden, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van het NCE.
- De student zorgt zelf voor de benodigde gereedschappen.
- De cursus start alleen bij voldoende inschrijvingen.
- Algemene voorwaarden
De cursussen van het NCE zijn bedoeld voor mensen die in dienst van een werkgever of als zzp-er werkzaam zijn in de restauratie. De algemene voorwaarden van het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen zijn op al ons onderwijs van toepassing. Na inschrijving is annulering niet meer mogelijk en is de cursusprijs verschuldigd.
Download: Algemene voorwaarden (incl. klachtregeling) voor bedrijven (werkgevers van de studenten) en zzp-ers. - Het NCE-onderwijs wordt ondersteund door het ministerie van OCW. Indien OCW de subsidieverstrekking aan NCE gedurende de looptijd van het onderwijs beëindigt, kan NCE het onderwijs annuleren en deze overeenkomst tussentijds opzeggen, waarbij NCE niet aansprakelijk is voor enige schade. Reeds vooruitbetaalde kosten worden in dat geval gerestitueerd, maar het NCE is gerechtigd redelijke kosten in verband met reeds uitgevoerde lesactiviteiten of verstrekte lesstof niet te restitueren.
Met dank aan
De cursus is tot stand gekomen in samenwerking met de Stichting Kennisontwikkeling Groen Erfgoed (SKGE). Deze stichting vertegenwoordigt het Gilde van Tuinbazen, de Vereniging van Erfgoedhoveniers, de Vakgroep Groen Erfgoed en de Nederlandse Tuinenstichting.
Met dank aan het Gelders Restauratie Centrum en de provincie Gelderland voor de samenwerking bij het realiseren van blok 1 en 7.
Factsheet
Gedetailleerde informatie over de opleiding is terug te vinden in het factsheet. Je kunt het factsheet hier downloaden: Hovenier Historisch Groen.
Wil je persoonlijk geïnformeerd worden over deze cursus?
Stuur dan een e-mail met je naam en e-mail naar info@erfgoedopleidingen.nl en vermeld dat je informatie wilt ontvangen over de cursus Hovenier Historisch Groen.
BASISINFORMATIE
Hovenier Historisch Groen
Niveau: Vergelijkbaar met mbo-4
Locatie Historisch tuinen en parken, verspreid over heel Nederland.
Prijs € 8.985,- (excl. btw).
Start Februari 2025.
Duur Deze opleiding heeft een duur van 4 jaar en bestaat uit 30 lesdagen en 1 examendag.
Lesdagen/tijden De opleiding bestaat uit 8 blokken. Het aantal lesdagen per blok varieert van 2 tot 6 lesdagen, en worden verspreid over enkele maanden gegeven. Een lesdag is van ca. 08.30 tot 16.00 uur.
Data n.t.b.
Aantal deelnemers 12 personen.
Klik hier voor meer informatie over de prijs.
Via het inschrijfformulier kun je je inschrijven voor de opleiding.
Inschrijven